BORBA S KORONAVIRUSOM

Beroš zatražio ubrzanje dokumentacije za rusko cjepivo: ”Moguć je uvoz i mimo Europske Unije”

Idi na originalni članak
Foto: Pixell

Ministar Vili Beroš novinarima je kazao da je nabava ruskog cjepiva moguća, no da mora biti u skladu s hrvatskom i europskom regulativom.

Oglas

HALMED je zatražio dokumentaciju o cjepivu i Beroš je, kako je rekao, tražio od ruskog veleposlanika da ubrza dostavu te dokumentacije. “Zahvaljujem našim ruskim prijateljima na pomoći u borbi protiv epidemije”, rekao je.

Kazao je da je moguć interventni uvoz cjepiva, no da HALMED mora dobiti dokumentaciju kako bi ocijenio je li cjepivo sigurno. “To je legitimno nastojanje hrvatske Vlade da hrvatskim građanima omogući sve što pruža moderna znanost”, rekao je Beroš i na pitanje novinara pojasnio da to znači da bi se moglo uvesti rusko cjepivo i mimo europske procedure, pišu Vijesti.hr

Istaknuo je da razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavci ruskog cjepiva nije udaljavanje od zajedničke nabave cjepiva koju provodi Europska komisija, nego “traženje komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulativama Europske komisije i Republike Hrvatske”.

U vezi s vremenskim rokovima za nabavu tog cjepiva, rekao je da je u jučerašnjem razgovoru s ruskim veleposlanikom zamolio da se ubrza slanje dokumentacije na temelju koje će HALMED donijeti odluku. Kada naša agencija dobije tu dokumentaciju, “radi se o danima i tjednima, a nikako ne mjesecima”.

Komentirao je i dug zdravstvenog sustava prema veledrogerijama, pa je govorio o mjerama koje su učinjene da se naprave uštede u sustavu kako bi sustav bio održiv. “Bit će tu još iznenađenja”, rekao je.

Istaknuo je da povećanje zdravstvenog doprinosa nije jedini način financiranja sustava, jer su moguća i izdvajanja iz proračuna.

Exit mobile version