BESMISLENA REPRESIJA POREZNE UPRAVE Oporba traži izmjenu poreznog zakona, a inicijativa računovođa poručuje Vladi: ‘Odavno smo vam ukazali na probleme’

Vlasnik jedne trgovine odjećom za vanjske aktivnosti nikad neće zaboraviti koliki je financijski udar pretrpio kad su mu inspektori pokucali na vrata

Nakon što je jučer ministar financija na RTL-ovo pitanje odgovorio kako se ograđuje od besmislene represije Porezne uprave nad obrtnicima zbog sitnih prekršaja, reagirala je i oporba. Traže izmjenu zakona, a i inicijativa računovođa poručuje Vladi – odavno smo vam ukazali na probleme, a pomaka nema.

Zagrebačka Ozaljska ulica – prepuna manjih radnji i prepuna priča o nelogičnim poreznim kaznama. Pa tako i vlasnik ove trgovine odjećom za vanjske aktivnosti nikad neće zaboraviti koliki je financijski udar pretrpio kad su mu inspektori pokucali na vrata.

“Tako mi je u jednom slučaju ispalo uputstvo za mijenjanje leća na naočalama, prijevod hrvatski, a sama engleska verzija je bila, međutim to nije puno značilo, ta kazna je bila 25 tisuća kuna, I to samo za prijevod”, priča Ante Pavišić, vlasnik trgovine. Žalio se i smanjio kaznu na devet tisuća kuna.

“Inspekcija je dobra i potrebna da, ali da se prvo prije svega ukaže na nepravilnosti i da se da neki rok da se ukaže na nepravilnosti”, smatra Pavišić.

Pa tek onda ako se ne isprave – kazna. No tu mantru da će se uvesti pravilnici prema kojima će porezna prvo upozoriti, ponavljali su redom i ministri financija Šuker, Dalić, Linić, Lalovac, pa je i aktualni Marić jučer na RTL-ovo pitanje osudio besmislenu represiju zbog minornih odstupanja.

“50 tisuća kuna zbog jednog slova? Ma sigurno da se ograđujem, ne mogu podržati takav pristup”, kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Ne može podržati – ali ni zaustaviti, shvaća te probleme i njegov prethodnik.

“Mislim da to nije vezano za ministre, nego da je to zapravo po pojedinačnim slučajevima i pojedini ministar ne može se miješati u rad porezne uprave, međutim ako postoje problem a vidimo da postoje, moramo ići u izmjenu zakonskih uvjeta”, kazao je Boris Lalovac, (SDP) – bivši ministar financija.

Te promjene već godinama zazivaju i obrtnička i gospodarska komora, udruge poslodavaca i brojne druge, no inicijativa računovođa išla je i korak dalje i točno ispisala što treba promijeniti i kako – ovog ljeta s tim je upoznat i ministar.

“Do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor niti ministarstva financija ni porezne uprave, izjava ministar Marića da on ne podržava kažnjavanje poduzetnika je super, ali ona nama ne znači ništa mi tražimo izmjene propisa koji omogućavaju kažnjavanje poduzetnika tamo gdje nema nikakve štete za proračun”, priča Vesna Varšava, inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske.

I zahtijevaju da ih se, ako se ikad nakon silnih najava, pokrenu promjene rigoroznih pravila – uključi u radnu skupinu za izradu zakona.

Ivan Skorin

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari