BIVŠI ŠEF PROMETNOG ODJELA: ‘Slučaj sestara Filipović otegnut je zbog manjka volje u policiji, ali i u državnom odvjetništvu’

U studiju RTL-a Danas razgovarali smo s bivšim šefom Odjela prometne policije MUP-a, Rajkom Horvatom, koji je pričao o slučaju sestara Filipović

Nakon punih deset godina policija je konačno rasvijetlila misterij smrti Višnje i Gordane Filipović (OVDJE), sestara koje su život izgubile u prometnoj nesreći na Grobniku (OVDJE).

Vozač koji je prema njima jurio u kontra smjeru i pobjegao s mjesta nesreće – priveden je.

U studiju RTL-a Danas razgovarali smo s bivšim šefom Odjela prometne policije MUP-a, Rajkom Horvatom.

Zašto se čekalo 10 godina i zašto se čekalo da se promijeni pet ministara, zašto se to riješilo tek danas?

Dozvolite mi da prije svega izrazim saočešće obitelji poginulih djevojaka. Prema onome što znam jest to da je izostala volja. Očito je da su se policijski službenici koji su radili na slučaju bazirali na onome što su im izjavili svjedoci nesreće. Još jedan detalj je bitan, nije bilo kontakta s tim drugim vozilom pa je bilo teško pronači počinitelja. No, očito nisu iskorišteni svi resursi, recimo videonadzor koji je bio u blizini.

Slučaj je bio obavijen velom tajne, spominjalo se da je možebitni krivac sin hrvatskog tajkuna, bilo je smjena u policiji. Kako se u šest mjeseci mogao rasvijetliti slučaj star 10 godina? Je li ovo poruka sustava da ukoliko sami ne kontaktirate ministra i ne svidite mu se, da vaš slučaj neće biti ni riješen?

“Nema to veze s time sviđa li se netko ministru. To ima veze s rukovodnim kadrom koji traži izvješće. Ako je rukovoditelj zainteresiran, onda će se vjerojatno pronaći i počinitelj. No moram naglasiti da tu nije kriva samo policija već i državno odvjetništvo. Ono bi uvijek trebali biti zainteresirano u kojoj je fazi predmet istrage i što se događa.

Policija je sada dobila priznanje, pred istražiteljima privedeni šuti. Prema vašem iskustvu, kako ovakav slučaj završava?

On je iskoristio svoje zakonsko pravo da se ne izjašnjava o krivnji. Kakav će biti daljnji postupak, ovisi o dokazima koje je policija prikupila.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari