BOLEST NA POLICAMA: O novom slučaju salmonele u hrani razgovarali smo sa cijenjenim hrvatskim stručnjakom

Jedna od najupućenijih osoba – koja je i vodila pregovore s Bruxellesom u poglavlju o sigurnosti hrane, Mate Brstilo, bio je naš gost u RTL-u Danas

Salmonela ponovno na policama hrvatskih trgovina. Mjesec dana nakon zaraženih jaja – uzročnik salmonele u jednom drugom trgovačkom lancu pronađen je u pačjem mesu iz Mađarske i pilećem iz Poljske. Iako se za salmonelu znalo još 2. ovog mjeseca, resorni ministar poljoprivrede kao i javnost, za sve su doznali tek sada.

Jedna od najupućenijih osoba – koja je i vodila pregovore s Bruxellesom u poglavlju o sigurnosti hrane, Mate Brstilo, bio je naš gost u RTL-u Danas.

Kada jednom zemlja članica da zeleno svjetlo, smatra se da je namirnica ispravna. No jesu li sve zemlje na razini koju propisuje Opći zakon o hrani?

“Dugo sam se bavio tom problematikom. Jesu li sve zemlje ulaskom u Europsku uniju ispoštovale pravnu regulaciju i jesu li osiguravale takav nivo kontrole, to je pitanje. Sumnjam u to. Konkretno za ovaj primjer salmonele. Znalo se za to već. Poljska je dala pristanak da se vrate pošiljke, ali mi smo reagirali kasno. Nažalost, nacionalno zakonodavstvo ulaskom u EU je dozvoljavalo da se donesu određeni propisi, kao primjerice Nacionalni program uzorkovanja i kontrole proizvoda uvezene hrane iz EU, a to nismo donijeli. I to je ključni problem”.

Bi li Hrvatska trebala pojačati kontrolu hrane?

“Treba napraviti nacionalni monitoring kojim će se neselektivno propisati uzimanje uzoraka pošiljaka iz zemalja za koje smatramo da su sumnjive”.

Ponaša li se Hrvatska preinertno – imamo slučaj sa sumnjom na ptičju gripu, koja u Hrvatskoj nije potvrđena, ali izaziva ogromnu ekonomsku štetu jer zemlje u okruženju odbijaju uvoz?

“Koliko sam upućen, neke zemlje već su donijele zabranu uvoza. One su to jedva čekale. No, mi smo čekali, a nismo trebali. Dosad se trebao napraviti kompletni monitoring, a ne to prepustiti samo pojedinim akterima. Tu trpimo određene štete jer su izostale kontrole na velikim sustavima, a kada bi se to dogodilo onda bismo imali nesagledive posljedice”.

Mirjana Hrga

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari