Iako je broj zaraženih u padu, Hrvatska i dalje bilježi visoku smrtnost od korone ili s koronom

Blaža varijanta virusa, ali ne i manja smrtnost. U Klinici za infektivne bolesti Covid pacijenata je manje, ali intenzivni odjel i dalje je pun, samo jučer od Covida su preminule 4 osobe.

“Najveći broj preminulih su necijepljeni pacijenti i stariji pacijenti koji uz to imaju i brojne komorbiditete. Zašto se kod nas ne može razmišljati o popuštanju mjera, o onome što viđamo u nekim drugim državama, sve je zbog slabe procijepljenosti stanovništva”, objašnjava Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Više u VIDEO PRILOGU:

Visok udio starijeg stanovništva i niska procijepljenost Hrvatsku dovode u nepovoljnu poziciju. Ako se gleda broj preminulih na milijun stanovnika od početka pandemije, odnosno kumulativna smrtnost, od Hrvatske su gore jedino Bugarska, Mađarska i Češka.

U ostalim zemljama Europske unije smrtnost je niža. U posljednja tri tjedna siječnja preminulo je 1048 osoba, od čega 784 od covida, a 264 s covidom.

“U pitanju su ljudi, u pitanju su životi, to nisu samo brojke. Imamo dva ključna alata to su mjere distanciranja i cijepljenje. Ni jednog ni drugog alata se ne pridržavamo”, tvrdi imunolog Medicinskog fakulteta u Rijeci, Pero Lučin.

Iako je optimističan, imunolog Lučin poručuje mjesta za opuštanje nema.

“Za očekivati je da ako se ne pojavi virulentnija varijanta da će ovaj val jenjavati i da će biti puno ljudi s imunološkim pamćenjem i da s puno više optimizma možemo čekati ljeto”, nada se Lučin.

Na pridržavanje postojećih mjera pozivaju i u Istri jer, sezona je pred vratima.

“Turistička sezona ako podbaci ili da ne bude onakva kakvu očekujemo da bude, to je pugbno za cijelu ekonomiju. Ako se bolje procijepimo, ako nam padne broj zaraženih, ako budemo u prihvatljivim korona bojama”, kaže Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

“Dobro je da se cijepimo za svoje zdravlje, ali mislim da to neće utjecati na sezonu”, tvrdi Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

U mnogim zemljama cijepljenje diktiraju mjere, pa ih mnogi popuštaju.

“Te zemlje u pravilu imaju visoku procijepljenost, a i mjere koje su kod nas na snazi se ne poštuju”, kaže Nandino Lončar iz Osijeka.

“Mjere koje mi imamo su slabe, ali ja mislim da treba ići na popuštanje”, govori nam Leo Vinković.

Prosjek cijepljenih u Europskoj uniji je 71 %, a u Hrvatskoj je dvije doze primilo tek 54 posto građana, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari