Brojke potvrdile – u srpnju 100.000 turista manje nego lani: Otkrivamo još jedan neočekivani podatak!

Foto: RTL

“Vidi se da nedostaje gostiju s nekih vrlo važnih tržišta kao što su: češko, poljsko, mađarsko”, kazao je jedan iznajmljivač

Ako je suditi po prvoj polovici srpnja, ova turistička sezona mogla bi prekinuti niz rekordnih zarada. U prvih 12 dana srpnja u Hrvatsku je došlo sto tisuća turista manje nego u istom razdoblju prošle godine.

I dok samo iznimke poput Splita bilježe veći rast u broju dolazaka, ostatak obale traži uzroke lošije sezone.

Medulin je tradicionalno jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. No, Medulinci pamte bolje turističke godine.

“Vidi se, stvarno, kad se krene u mjesto, da nije ona velika gužva što je znala biti prošlih godina”, kazao je iznajmljivač Ivo Lorencin.

Srpanj podbacio?

Podaci e-visitora za prvih 12 dana srpnja, koje donosi Jutarnji list, jer ih HTZ više ne objavljuje redovito kao prije, govore da je došlo gotovo 100.000 turista manje te da su ostvarili čak pola milijuna noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine. I dok državna turistička zajednica ove podatke relativizira, lošiju sezonu osjećaju i proteklih godina dobro popunjene destinacije.

“Pa dosadašnje iskustvo je da Fažana ostvaruje ukupno 5 posto niže noćenja u odnosu na prošlu godinu s obzirom na to da su katolički blagdani znatno bili drugačiji u odnosu na prošlu godinu. Govorim o vremenskim prilikama, odnosno neprilikama”, rekla je direktorica TZ Fažana Melita Perković.

Kada je u pitanju promet, brojke pokazuju stagnaciju u odnosu na protekle godine.

Prometa više, novca manje

U prvom srpanjskom vikendu hrvatskim autocestama prošlo je više od 730.000 vozila i naplaćeno je 39 milijuna i 650 tisuća kuna cestarine. U odnosu na 2018. to je povećanje broja vozila za 1,3 posto, ali je taj promet bio na kraćim dionicama pa je naplata cestarina pala za 1,5 posto.

Prvi srpanjski tjedan

U prvom tjednu ovog mjeseca broj vozila je veći za 3 posto, a naplata cestarina za 1 posto. Slično je i u zrakoplovnom prometu, gdje zagrebačka zračna luka u drugoj srpanjskoj suboti bilježi sličan promet kao prije godinu dana – 12.000 putnika. Za lošije rezultate turizma, jedine industrijske grane koja je dosad dobro radila, iznajmljivači odgovornima drže – politiku.

“Vidi se da nedostaje gostiju s nekih vrlo važnih tržišta kao što su češko, poljsko, mađarsko. Možda bi bilo stvarno vrijeme da se razmisli o tome da se Ministarstvo turizma depolitizira, HTZ isto i da se umjesto političara stavi struka”, kazao je Lorencin.

No, postoje i svijetle točke

U, ovog vikenda, najposjećenijem hrvatskom gradu, zadovoljno trljaju ruke.

“Za razliku od brojnih destinacija evo grad Split je, u prvih šest mjeseci, smo zaista bili zadovoljni i premda je nepopularno pričati o brojkama, stalno bilježimo dvoznamenkasti rast”, rekla je direktorica TZ Split Alijana Vukšić.

No, čini se da je Split turistička iznimka u godini koja, nakon dugo vremena, neće biti rekordna ni po broju turista, ni po zaradi.

Stanje danas:

“Danas do 18 sati na naplatnoj postaji Lučko na autocestu je ušla 31.000 vozila, a vrijedni djelatnici su na izlazu prebrojili 11.000 vozila. Daleko je to od onih brojki dnevnog prosječnog prometa koje su bile proteklih godina kada je kroz naplatne kućice Lučko prolazilo i više od 60.000 vozila dnevno. To potvrđuje i trenutna situacija: na izlazu na naplatnoj postaji Lučko trenutačno nema apsolutno nikakve gužve, nema zastoja.

Slična situacija je i na ulazu na autocestu. Također iz HAK-a nam tvrde da je promet pojačan i u smjeru mora, i u smjeru kopna danas cijeli dan. No, većih zastoja, većih gužvi, većih kolona – nema. Ako je suditi prema tome i svemu navedenome, možemo zaključiti da sezona nije kakve su bile prethodne dvije ili tri koje su bile rekordne. Ostaje nam nekih mjesec, mjesec i pol dana one udarne sezone koji možda mogu popraviti stanje i možda možemo dosegnuti brojke iz prošlosti”, kazao je reporter RTL-a Ilija Radić.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari