BUDITE OPREZNI! Očekuju se udari vjetra i do 120 km/h! Kiša će i dalje padati, evo gdje je moguć i snijeg

Foto: Karlo Dabo

To je vjetar koji može ponijeti nepovezane dijelove krovova i suhe grane te pomicati kontejnere

Zemlja je već jako natopljena, evo nekih brojki za ilustraciju… U početku svibnja palo je u Pazinu dvostruko više kiše nego što uobičajeno padne tijekom cijelog mjeseca. Sisak je za 10 litara premašio svoj svibanjski prosjek, a jaka kiša koja ga je zahvatila prije otprilike dva sata nije ni uračunata u ovo podnevno mjerenje. Stiže još i u većini krajeva više nego što je palo u prvih deset svibanjskih dana.

Obilna kiša stigla je iz Sredozemlja, dovukla ju je ciklona čije se središte uobičajenom trasom polako spušta niz Tirensko more dalje na jug, a mi osjećamo sve izraženije pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera.

Noćas još jedna izraženija kišna epizoda u središnjoj Hrvatskoj i dijelu zapadne Slavonije, obilni se izljevi kiše očekuju i u dijelu Gorskoga kotara i Like, dok će drugdje kiša biti umjerenija. I vjetar ide svom vrhuncu, u zapadnoj unutrašnjosti očekuju se olujni udari sjeverca, a bura će dosegnuti orkansku snagu. Na jugu i dalje vrijeme po jugu, a na splitskom području očekuje se prijepodne svojevrsno zatišje.

Poslijepodne će vjetar u središnjoj Hrvatskoj već dijelom oslabjeti no zadržat će se i dalje prilično vjetrovito i još uvijek valja biti na oprezu. Uz povremenu slabu kišu i temperaturu jedva do 10 stupnjeva, bit će neugodno hladno.

Narančasta razina upozorenja za središnju Hrvatsku

U zapadnoj Slavoniji većina kiše ispadat će se prijepodne, a na istoku, osobito Baranji i Srijemu prema kraju dana će jačati, a može biti i grmljavine. I ovdje će biti vjetrovito, najviše u Podravini. Temperatura nekoliko stupnjeva niža nego danas.

Na jugu nestabilno, kiša povremena, a još su mogući i izolirani jači pljuskovi. Jug i dalje pod utjecajem juga i levanta, a bura će sve do Punte Planke biti vrlo jaka, na uobičajenim burovitim lokacijama s orkanskim udarima. I još će jačati!

U Istri i Primorju vrlo jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Ponegdje može čak prolazno i oslabjeti, no prema kraju dana će opet ojačati, a istovremeno će se i snježna granica spustiti na oko 600 metara nad morem pa će iduće noći snijega biti i u nekim naseljenim dijelovima Gorskog kotara i Like. Utorak će biti za nijansu manje vjetrovit, ali će se temperatura još malo spustiti. Od srijede već toplije, no na suho vrijeme još ne treba računati.

I na obali će vjetar početi slabjeti u utorak, iz dana u dan bit će toplije, ali će se i dalje zadržati nestabilno uz povremenu kišu.

Ne treba posebno isticati da uz ovakvu prognozu ide upozorenje, čak i malo jače nego ono za danas. Od svega ću izdvojiti i ponoviti narančastu razinu upozorenja za središnju Hrvatsku gdje se očekuju udari sjeverca do oko 120 kilometara na sat. To je vjetar koji može ponijeti nepovezane dijelove krovova i suhe grane te pomicati kontejnere, budite oprezni!

Dunja Mazocco Drvar

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari