ORKANSKA BURA

Bura stvara probleme: Na Krčkom mostu zabilježeni udari i do 190 km/h; Evo do kada će to biti tako

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Lovca na oluje bacila je na pod, a zaradio je nekoliko ogrebotina i stradala mu je oprema, al, kaže, rizik koji to nosi nije toliki kolika je ljubav prema buri

Crveni meteoalarm upaljen je za Sjeverni i Srednji Jadran, a orkanska bura stvorila je probleme i u cestovnom i u pomorskom prometu. Najveći udar od gotovo 190 kilometara na sat izmjeren je na Krčkom mostu., izvještava Andrea Žarak za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Pod Velebitom je orkanska bura zabijelila je more, a buru je u luci Mišnjak na Rabu pokušao zabilježiti i lovac na oluje. Udari vjetra od čak 167 kilometara na sat to mu nisu dopustili pa su ga bacili na pod. Zaradio je, kaže, nekoliko ogrebotina i stradala je oprema, ali rizik koji to nosi definitivno nije toliki kolika ljubav prema buri.

Bura je zatvorila Paški most i otoke na sjevernom i srednjem Jadranu odsjekla od kopna. Zatvorila je i adventske kućice u Rijeci. Zbog snijega i bure zimska oprema potrebna je u Lici i zaleđu Zadarske županije. Za sav promet zatvorena je autocesta A1 između izlaza Posedarje i Sveti Rok.

“Oni koji su ipak krenuli na put to su činili uz maksimalan oprez, adekvatna prava zimska oprema koja je danas stvarno došla do izražaja osobito kada se radi u kombinaciji s ljetnim gumama i lancima. Trebalo je postavljati lance”, govori nam Irena Belamarić, dežurna izvjestiteljica HAK-a.

Sredozemna ciklona donijela je dodatne padaline, osim kiše stigao je i snijeg. Snježna idila sada je na Dinari i Mosoru, a kako kaže RTL-ova meteorologinja, Damjana Ćurkov Majaroš, daleko veće probleme stvarala je olujna i orkanska bura čiji su udari na Krku dosegnuli gotovo 190 km/h.

“Bura nam puše zbog izražene razlike u tlaku između spomenute sredozemne ciklone i grebena koji jača sa zapada. Tako da i večeras možemo očekivati orkanske udare, a sve jača će biti i u Dalmaciji”, govori.

Sami jug države olujna bura je danas zaobišla. Stabilizacija vremena diljem Hrvatske očekuje se početkom tjedna, izvještava Andrea Žarak za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari