ORKANSKA BURA

Bura stvara probleme: Na Krčkom mostu zabilježeni udari i do 190 km/h; Evo do kada će to biti tako

Idi na originalni članak
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Lovca na oluje bacila je na pod, a zaradio je nekoliko ogrebotina i stradala mu je oprema, al, kaže, rizik koji to nosi nije toliki kolika je ljubav prema buri

Oglas

Crveni meteoalarm upaljen je za Sjeverni i Srednji Jadran, a orkanska bura stvorila je probleme i u cestovnom i u pomorskom prometu. Najveći udar od gotovo 190 kilometara na sat izmjeren je na Krčkom mostu., izvještava Andrea Žarak za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Pod Velebitom je orkanska bura zabijelila je more, a buru je u luci Mišnjak na Rabu pokušao zabilježiti i lovac na oluje. Udari vjetra od čak 167 kilometara na sat to mu nisu dopustili pa su ga bacili na pod. Zaradio je, kaže, nekoliko ogrebotina i stradala je oprema, ali rizik koji to nosi definitivno nije toliki kolika ljubav prema buri.

Bura je zatvorila Paški most i otoke na sjevernom i srednjem Jadranu odsjekla od kopna. Zatvorila je i adventske kućice u Rijeci. Zbog snijega i bure zimska oprema potrebna je u Lici i zaleđu Zadarske županije. Za sav promet zatvorena je autocesta A1 između izlaza Posedarje i Sveti Rok.

“Oni koji su ipak krenuli na put to su činili uz maksimalan oprez, adekvatna prava zimska oprema koja je danas stvarno došla do izražaja osobito kada se radi u kombinaciji s ljetnim gumama i lancima. Trebalo je postavljati lance”, govori nam Irena Belamarić, dežurna izvjestiteljica HAK-a.

Sredozemna ciklona donijela je dodatne padaline, osim kiše stigao je i snijeg. Snježna idila sada je na Dinari i Mosoru, a kako kaže RTL-ova meteorologinja, Damjana Ćurkov Majaroš, daleko veće probleme stvarala je olujna i orkanska bura čiji su udari na Krku dosegnuli gotovo 190 km/h.

“Bura nam puše zbog izražene razlike u tlaku između spomenute sredozemne ciklone i grebena koji jača sa zapada. Tako da i večeras možemo očekivati orkanske udare, a sve jača će biti i u Dalmaciji”, govori.

Sami jug države olujna bura je danas zaobišla. Stabilizacija vremena diljem Hrvatske očekuje se početkom tjedna, izvještava Andrea Žarak za RTL Vijesti.

Exit mobile version