ČEKA LI NAS NOVA RECESIJA? Evo što o tome kažu brokeri najveće brokerske kuće u regiji

Već jučer je, prvo u Americi a onda i u ostatku svijeta došlo do strmoglavog pad burzi, najvećeg u zadnjih nekoliko godina. Je li to prvi znak da kriza dolazi i ranije nego što se najavljivalo ili je riječ o normalnoj korekciji cijena dionica koje su u zadnjih nekoliko godina narasle za više od 50 posto?

Amerika, Europa i Azija u crvenom i ljubičastom zbog pada burzi. Hrvatska, Rumunjska i Bugarska imaju najveći pad u Europi. U zelenom su jedino BIH i Slovačka. Tako pokazuju monitori u Intercapitalu, najvećoj brokerskoj kući u regiji – pomno prate događanja nakon crnog ponedjeljka.

“Amerika, Europa i Azija u crvenom i ljubičastom zbog pada burzi. Hrvatska, Rumunjska i Bugarska imaju najveći pad u Europi. U zelenom su jedino BIH i Slovačka. Tako pokazuju monitori u Intercapitalu, najvećoj brokerskoj kući u regiji – pomno prate događanja nakon crnog ponedjeljka”, kazao je broker Krešo Vugrinčić.

Na Wall Streetu su jučer zabilježeni najveći gubici od 2011. godine, pa su lančanom reakcijom pale i ostale svjetske burze. U jednom danu padovi i do 10%, ali brokeri kažu – dugoročno gledajući situacija je i dalje dobra. To se najbolje vidi na primjeru američkog S$P indexa.

“Dugoročna situacija je bila odlična jer je ovo bio jedan od najdužih perioda rasta u povijesti dioničkih tržišta koji su u 10 godina od samoga dna postignutog 2009. narasli oko 330 posto”, kazao je broker Mario Glogović.

Ono što je ironično u cijeloj priči, burze su pale jer su gospodarstva dugo rasla. “Ono što moramo biti svjesni da su u posljednjih nekoliko godina i od početka ove godine tržišta poprilično rasla. Stoga je realno i očekivati s vremena na vrijeme nekakvu korekciju i realiziranje dobiti i nekakvu blagu konsolidaciju tržišta”, tvrdi Vugrinčić.

Za sad se još nitko ne usudi sa sigurnošću predvidjeti hoće li ovo dovesti do pada gospodarstava i rasta kamatnih stopa. “Ja ne bi sigurno stvarno nikakve posebno negativne konotacije toga. Ozbiljno shvaćamo sva ta događanja, pratimo, znali smo objave makroekonomskih podataka u Americi, je li nas ova objava više ili manje iznenadila, nema tu iznenađenja”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Za razliku od svjetskih indexa, onaj zagrebačke burze kroz godine se nije uspio vratiti ni na predkrizno razdoblje. “On je s vrha postignutog 2007. pao 77%. od tada se oporavio s razine od 1200 na 1800. Međutim, kada gledamo od rekordnog vrha postignutog 2007. godine CROBEX je i dalje u minusu 66%”, tvrdi Glogović.

Američki Dow Jones danas se uspio oporaviti i sada je u blagom plusu. “Kao što tržište brzo padne, tako brzo se može i oporaviti. U prosjeku je potrebno oko pet mjeseci da se pad od 10 do 20 posto vrati na početno stanje, isto toliko je potrebno i da padne”, objašnjava Sam Stovall, investicijski strateg.

Proteklih mjesec dana dogodio se i pad kriptovalute, Bitcoina, nevezano uz pad dionica. Bitcon je pao za više od 35 posto, s 19 na 7 tisuća dolara.
Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari