Cijeli svijet pod utjecajem naglih promjena vremena: tornada, pijavice, razorni tajfuni i monsuni…

Od posljedice naglih promjena vremena pate čak i sibirske šume koje gore već više od 2 mjeseca

Zbog nesnosnih vrućina na jednom kraju svijeta i jakih oluja na drugom velik broj zemalja podignuo je stanje pripravnosti na najvišu razinu. Najgore je u Kini i Indiji. Broj poginulih i nestalih nakon razornih tajfuna i monsuna raste iz minute u minutu.

Poplavljena je i Španjolska. Grčka prijestolnica Atena je u plamenu, a Luksemburg i Nizozemska razrušeni nakon pijavica.

U zapadnoj Indiji, inače za poljoprivredu nužne monsunske kiše, uzele su maha. Bujice odnose sve pred sobom. Posljedica: najmanje 140 poginulih, tisuće evakuiranih. I voda je do krova kuća, ako ih više uopće i ima.

Sličan scenarij već danima proživljavaju stanovnici istočne Kine. Tajfun Lekima pogodio je obalu, poplavio gradove, iza sebe ostavio ruševine. Evakuirane su mnoge bolnice.

“Dio pacijenata na dijalizi pretrpio je teškoće zbog nestanka struje i vode nakon udara tajfuna. Grupa je velika i morali smo ju premjestiti”, kazao je direktor bolnice Li Jiatian.

Nakon tornada i pijavica nešto je mirnija situacija na sjeveru Europe Ipak, u Nizozemskoj i Luksemburgu oštećeno je na desetke domova. Jaka oluja sinoć je poharala i  Španjolsku.

A u Grčkoj – borba s vatrom. Velike vrućine i jak vjetar proširili su požar duž predgrađa Atene. 140 vatrogasaca i 50-ak vozila uspjelo ga je staviti pod kontrolu.

“Nitko nam nije morao reći što da učinimo. Sami smo odlučili pobjeći iz kampa. Nitko nam nije ništa javio niti uključio sirenu za uzbunu. Ostali smo i bez dokumenata”, kaže talijanski turist Domenico.

No, nije ovo jedina posljedica naglih promjena vremena. Pluća svijeta kako se – osim Amazone – nazivaju i nepregledne sibirske šume gore više od 2 mjeseca. Procjenjuje se da je dosad spaljeno oko 3 milijuna hektara šume.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: