Pernar dobio sina i odbija ga cijepiti: Stručnjaci u šoku, a on prikuplja jefitine političke glasove

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Svojedobno je tvrdio da šetnja šumom liječi depresiju, a prošle zime da se upala pluća liječi visokim dozama vitamina C

Saborski zastupnik i predsjednički kandidat Ivan Pernar u Facebook objavi prvo se pohvalio lijepom viješću – na svijet je stigao njegov sin Noa. Ali odmah zatim šokirao je dio javnosti.

Napisao je kako sina nisu cijepili, niti su dozvolili da u rodilištu dobije vitamin K. Liječnici upozoravaju da je takvo ponašanje opasno.

Doktor Pernar, kako sam sebe u šali naziva, ponovno je postavio dijagnozu. Vitamin C je odličan, ali vitamin K je opasan. Baš zato, njegov sin Noa neće dobiti vitamin K, a neće ga ni cijepiti.

“Nije došlo do promjene stavova s moje strane samo što sam ja u mojim stavovima dosljedan. Ako kažem da se ne slažem s politikom obveznog cijepljenja i da ja ne bih cijepio svoje dijete onda je i logična odluka da ga ne cijepim nema tu ništa spektakularno”, govori Pernar.

Liječnici su njegovim stavovima, najblaže rečeno, začuđeni.

“To je prva stvar. Druga stvar, imamo vrlo dugu granicu s BiH, to je negdje oko 1000 kilometara, a koja vrvi upravo od takvih aktivnih tuberkulotičara i oni su potencijalna opasnost za onoga koji je najugroženiji, a to je novorođenče jer ono ima najslabiji imunološki sustav da bi moglo se zaštititi od opasnih oblika tuberkuloze kao što je tuberkuloza mozga”,kaže za RTL Danas pedijatar neonatolog Zoran Vidak.

I vitamin K se bebama daje s dobrim razlogom, da ne bi došlo do krvarenja.

“Vitamin K ne može biti štetan, sigurno ne i on ne izazva nikakve nuspojave u organizmu. To smo potpuno sigurni u to i dapače, vrlo je opasno ne primijeniti ga. Može se dogoditi da dijete izgubimo upravo zato što je iskrvarilo u mozak ili slično”, govori Vidak.

Nije ovo prvi put da Ivan Pernar svojim stavovima o medicini izaziva čuđenje. Svojedobno je tvrdio da šetnja šumom liječi depresiju, a prošle zime da se upala pluća liječi visokim dozama vitamina C. Prozivan je tada za nadriliječništvo i od strane liječnika, udruga, ali i samog ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Opasna objava

Profil Ivana Pernara na Facebooku prati 300 000 ljudi. Dok ga velik dio podržava i slijedi njegove zdravstvene savjete drugi dio komentira kako je riskira zdravlje vlastitog djeteta zbog jeftinih političkih glasova.

“Ja nemam ništa protiv toga da netko sam sebe želi cijepit, nemam problema s tim da druge političke stranke se zalažu za obvezno cijepljenje, ali ja osobno sam za to da onaj koji se ne želi cijepiti ne mora i da se može, naravno, djeca upisat takva u vrtić ne cijepljena i da im se pišu prekršajne prijave”, kaže Pernar.

U 2017. godini Hrvatska je imala najnižu stopu procijepljenosti u zadnjih dvadesetak godina, a prošle je godine taj negativan trend prekinut.
Ružice Đukić

Više u VIDEOPRILOGU: