'UKRAJINA JE NAŠA'

Video | Cijeli svijet priča o ruskoj invaziji. Analitičari: ‘Imamo igru živaca, eskalacija konflikta je počela’

Prema posljednjim izvještajima radi se o 94.000 vojnika, 2900 oklopnih vozila, 1600 komada raznih topova i haubica, 1200 tenkova, 330 zrakoplova…

Vojska raspoređena na granici, diplomatski rječnik pun prijetnji i upozorenja i odvraćanje oružjem. Svi uvjeti su ispunjeni, samo se čeka izmišljen ili stvaran povod i invazija može početi.

Tako trenutno izgleda situacija na granici Rusije i Ukrajine, ali ovaj put to nije samo obračun dviju bivših republika Sovjetskog saveza. I Bruxelles i Washington u Moskvu šalju jasnu poruku – ne igrajte se s Ukrajinom, platit ćete visoku cijenu.

Više u video prilogu RTL-a:

U rujnu je ruska vojska imala veliku vojnu vježbu daleko od Ukrajinske granice. Klasično pokazivanje snage i nije jedina takva vježba posljednjih mjeseci.

U međuvremenu je dio ove artiljerije premješten puno bliže Ukrajini i zato sada cijeli svijet strahuje. Ukrajinski obavještajci posljednjih tjedana cijelo vrijeme najavljuju isto, sprema se invazija na našu zemlju. Već govore i kada. Početkom 2022. Zato se i Ukrajinci već pripremaju.

“Moramo reći istinu. Nećemo biti u stanju zaustaviti rat bez direktnih pregovora s Rusijom. Isto smatraju i svi naši strani partneri”, kaže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Svjetski mediji već se natječu u objavljivanju karata koje pokazuju kako bi trebala izgledati ruska invazija. Gdje će se otvoriti frontovi. Kako su posložene ruske snage.

Prema posljednjim izvještajima radi se o 94.000 vojnika, 2900 oklopnih vozila, 1600 komada raznih topova i haubica, 1200 tenkova, 330 zrakoplova, 240 helikoptera, 75 brodova i 6 podmornica.

Invazija

Američki državni tajnik danas je u Latviji na sastanku NATO-a nekoliko puta ponovio riječ invazija.

“Ne znamo je li predsjednik Putin donio odluku o invaziji. Znamo da je rasporedio snage tako da to može napraviti u kratkom roku, ako tako odluči”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

“Možemo razgovarati o tome je li mogućnost napada 20 ili 80 posto. To i nije važno. Moramo se pripremiti za ono najgore i moramo Rusiji poslati poruku da ne smiju upasti u Ukrajinu i izvesti napad. Već su to napravili. I dalje podupiru separatiste u Donbasu. Treba ih spriječiti, poslati im poruku da to ne smiju ponovno napraviti”, kaže glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Putin spominje dialog

A ruski predsjednik danas ne spominje vojsku, Ukrajinu i invaziju nego dijalog.

“U dijalogu s SAD-om i njihovim saveznicima inzistirat ćemo na konkretnim dogovorima koji će isključiti daljnje proširenje NATO-a na istok, kao i raspoređivanje oružja koje nam direktno prijeti nedaleko od našeg teritorija”, kaže ruski predsjednik Vladimir Putin.

A što se ustvari događa? Je li već sad cijela kriza otišla predaleko za dijalog ili ipak nije situacija toliko dramatična.

“Znači taj granični prostor između Luhanska i Donjecka s Ukrajinom već na neki način zapravo pokazuje kako bi ta situacija mogla eskalirati. Tamo se i puca, postoji opasnost za ljude , za sve koji se nalaze u tom prostoru”, kaže politički analitičar Goran Bandov i dodaje:

“Eskalacija konflikta je već na neki način počela. Hoće li doći do oružane eskalacije, tek ćemo vidjeti. U ovom trenutku imamo igru živaca. Reakcija s jedne strane uzrokuje reakciju s druge strane. Konstantno smo stalno u nekoj vrlo napetoj situaciji.”

Napetost ima i dublju pozadinu smatra bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

“Vrlo vjerojatno Ukrajina se priprema za oslobađanja okupiranih teritorija, a Rusija pokazuje zube ne bi li Ukrajinu odvratila od te namjere jer poznato je da Rusija podupire te odmetnute pokrajine Donbas, Donjeck i Luhansk”, kaže bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević.

Dodatno je danas svojom izjavom zapalio situaciju i predsjednik Bjelorusije.

“Nikad neću stati na stranu nacionalističkog ludila koje se može vidjeti u Ukrajini danas. Razumijete? Napravit ću sve da Ukrajina bude naša. Ukrajina je naša, naši ljudi su tamo”, kaže bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

“NATO zamjera ruskim vlastima veliku koncentraciju vojske u pograničnim područjima, a Rusi im na to odgovaraju, mi na svom teritoriju možemo raspoređivati vojsku kako hoćemo, ali i dodaju, NATO instalira suvremena oružja, superbrze rakete koje mogu za 5 minuta pogoditi Moskvu”, kaže Kovačević.

Iako je ovakvih gomilanja trupa uz granicu i užarene atmosfere već bilo u proteklih 5 godina, ovaj put stručnjaci upozoravaju da postoji realna mogućnost i da situacija ne završi samo na pokazivanju mišića, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari