RIJETKA POJAVA, ALI...

Otkriveno zbog čega se vjerojatno nakon cijepljenja stvaraju krvni ugrušci

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ugrušci su povezani sa 73 smrtna slučaja od gotovo 50 milijuna doza AstraZenece

Britanski i američki znanstvenici vjeruju kako su pronašli razlog zbog kojeg se kod nekih ljudi stvore ugrušci nakon cijepljenja protiv bolesti COVID-19. Brojne države zbog ovog su problema zabranile distribuciju određenih cjepiva poput AstraZenece kod koje je otkriveno da u rijetkim slučajevima izaziva krvne ugruške, piše BBC.

Znanstvenicima iz Cardiffa britanska vlada je dodijelila žurna sredstva kako bi otkrili u čemu je problem, a ubrzo su im se pridružili i kolege iz AstraZenece. Istraživači su mislili da bi adenovirus mogao biti povezan s rijetkim ugrušcima koji se javljaju kod nekih ljudi. Stoga su upotrijebili tehniku ​​zvanu krioelektronska mikroskopija kako bi snimili slike adenovirusa u detaljima na molekularnoj razini te ubrzo otkrili kako se adenovirus i trombocitni faktor četiri privlače kao magneti, prenose RTL Vijesti.

”Adenovirus ima izrazito negativnu površinu, dok trombocitni faktor četiri ima izrazito pozitivnu, zbog čega se oni privlače. Ono što mi imamo je okidač, ali nakon toga se treba dogoditi jako puno koraka”, kazao je Alan Parker, profesor iz Cardiffa koji je radio na istraživanju.

VIDEO DANA:

Znanstvenici otkrivaju kako je idući korak da naše tijelo počne proizvoditi antitijela te napadne trombocitni faktor četiri jer ‘misli’ da se radi o prijetnji kao što je i strano tijelo adenovirus. Ta antitijela se nagomilaju na trombocitni faktor 4 i potom nastanu ugrušci.

Ovi ugrušci, poznati kao imunološka trombotička trombocitopenija izazvana cjepivom, povezani su sa 73 smrtna slučaja od gotovo 50 milijuna doza AstraZenece danih u Ujedinjenom Kraljevstvu.

”Ovo se nikako nije moglo predvidjeti i šanse su bile jako male, stoga je važno ne zaboraviti veliki broj ljudskih života koji je spašen”, izjavio je Parker.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari