CIJEPITI ILI NE? Doktorica govori o tome zašto se cjepivo protiv HPV-a ipak preporučuje i kome je sve namijenjeno

Oko cjepiva su otvorena mnoga pitanja stoga smo razgovarali s doktoricom Jadrankom Belan Žuklić koja nam je rekla nešto više o toj temi

Upravo oko cijepiva otvorena su mnoga pitanja stoga smo razgovarali s doktoricom Jadrankom Belan Žuklić koja nam je rekla nešto više o toj temi.

Cjepivo protiv HPV-a djeluje na dva od 160-ak vrsta virusa HPV-a, zašto biste ga vi ipak preporučili?

Važno je naglasiti da od tih 160 vrsta ipak manji dio inficira spolnu i analnu regiju žena i muškaraca. Trenutno je u primjeni četverovalentno cjepivo, odnosno, cjepivo koje štiti od četiri najčešća tipa virusa od 2 najčešćsa visokorizična tipa koji svojom dugotrajnom prisutnošću u stanicama uzrokuju njenu zloćudnu preobrazbu te niskorizičnih tipova koji najčešće uzrokuju kondilome.

Rijetko se ističe, ali cjepivo je namijenjeno i za dječake, zar ne?

Tako je. Milijuni dječaka i muškaraca u dobi od 9 do 26 godina širom svijeta je procijepljeno ovim četverovalentnim cjepivom jer je poznato i dokazano kako isti ti virusi mogu uzrokovati kondilome, premaligne i maligne promjene spolnog i analnog područja i kod muškaraca.

Podaci su vrlo poražavajući za vas koji zagovarate cijepljenje. Za 2016. naručeno je 14.000 doza cjepiva vrijednih 5 milijuna kuna. Samo u Zagrebu od 2008., cijepilo se samo 3.000 djevojčica. Osim cjepiva koje očito mladi ne prihvaćaju, koji su vaši savjeti za djevojke i mladiće?

Smatram da mladi prihvaćaju cjepivo i da jako puno znaju o HPV-u i cjepivu što možemo potvrditi iz svakodnevnog rada u ambulantama, ali je važno i roditeljima dati jasnu i nedvosmislenu informaciju o važnosti i dobrobitima cjepiva kako bi pristali i dali suglasnost da se njihova malodobna djeca cijepe. Također smatram i to je moja poruka da je zdravstveni odgoj u školama i zaštita spolnog zdravlja nešto što je nužno i čemu se jako veselimo.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari