PROČITAJTE ŠTO NUDE

Video | VIDEO Cjeloviti HDZ-ov izborni program: Preko stotinu stranica obećanja, jesu li dovoljna za novi mandat?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ov izborni program na preko 100 stranica podijeljen je na pet cjelina: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost…

Više u VIDEOPRILOGU:

 

HDZ-ov izborni program na preko 100 stranica podijeljen je na pet cjelina: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

U dijelu socijalne sigurnosti HDZ obećava ulaganje 3 milijarde kuna u zdravstveni sustav, digitalizaciju zdravstva, kraće liste čekanja, izgradnju nacionalne dječje bolnice, revitalizaciju Imunološkog zavoda, nacionalni plan borbe protiv raka . Navode i da žele povećati minimalnu plaću s 3250 na 4250 kuna i stvoriti preduvjete da prosječna plaća bude 7600 kuna.

Ideja je i stvoriti 100 tisuća novih radnih mjesta i da se za mjere zapošljavanja uloži 10 milijarde kuna.

HDZ planira povećati i mirovine za 10 posto, kapacitete domova za starije za 1500 korisnika, naknade za socijalno ugrožene s 800 na 1500 kuna, te smanjiti porez na dohodak s 24 na 20 odnosno 36 na 30 posto.

U poglavlju perspektivna budućnost HDZ navodi da će povećati ulaganja za istraživanje i razvoj s 1 na 1,4 posto BDP-a odnosno 2,5 posto do kraja mandata , smanjiti porez na dobit s 12 na 10 posto za 93 posto poduzeća, te uvesti plaćanje PDV-a po naplaćenom računu.

Za mlade HDZ planira poticaje za samozapošljavanje od 130 tisuća kuna. Planira i daljnja ulaganja u ravnomjerni razvoj Hrvatske , uz nastavak projekta Slavonija pokrenuti ulaganja u Dalmatinsku zagoru, Liku , Banovinu, Gorski kotar i otoke. Želi osigurati i roditeljske naknade u visini plaće, subvencionirati dodatno 20 tisuća mladih obitelji za stambene kredite.

U dijelu koji se odnosi na ekonomsku suverenost HDZ obećava povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto, povećanje udjela mladih poljoprivrednika,omogućavanje povoljnog financiranja ribarstva, izgradnju više od 20 ribarskih luka.

U poglavlju osnažena državnost planira se daljnja digitalizacija, kao i osnaživanje tijela koja se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala. Navodi se i funkcionalno povezivanje općina, smanjenje broja ministarstva i poboljšanje funkcioniranje Hrvatskog sabora.

U dijelu globalne prepoznatljivosti HDZ navodi ulazak u Schengen,članstvo u europodručju, te opremanje hrvatske vojske i policije.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari