CRIKVENICA Nova pravila za iznajmljivače: radi li se o deranju kože ili očuvanju našeg turizma?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Da bi se prilagodili, iznajmljivačima će se omogućiti povoljni krediti s kamatom do 3 posto. Oni koji ne žele, mogu iznajmljivati, ali bez zvjezdica

Pred nama je prvi jači turistički vikend pred ljetnu sezonu, a Praznik rada u Hrvatskoj će proslaviti mnogi gosti.

No, u svojim apartmanima mogu očekivati mnoga iznenađenja. Rupu u zidu, nedostatak toaletnog papira ili, pak, pokvarene uređaje. Jer, kod nas je na snazi pravilnik iz 1995. prema kojemu je iznajmljivačima dopušteno gotovo sve.

Ministarstvo turizma tome staje na kraj novim Zakonom o iznajmljivanju, koji na prvo čitanje u Saboru ide prije ljetne stanke.

Stanje na terenu među iznajmljivačima ispitali smo u Crikvenici. Naša sugovornica Gordana tamo godinama iznajmljuje apartmane, potpuno opremljene i uređene.

“Ja se nadam da će se cijeniti nekakva dodatna vrijednost koju mi pružamo gostu. Da će se cijeniti uređenje okućnice ili sadržaji prilagođeni za osobe s posebnim potrebama”, ističe Gordana Derossi.

Njezini apartmani imaju četiri zvjezdice. Isto kao i mnogi registrirani po pravilniku iz 1995., samo tima često nedostaje osnovno. Jer ako se iznajmljivač registrirao po starom pravilniku, nitko više nikada nije provjerio kako stoje stvari.

“Jednom kad smo došli na ljetovanje u apartmanu nije bilo klima uređaja, hladnjaka, a sve je bilo zmazano. Nisam znao što ću napraviti, a zatim sam se okrenuo agencijama. U svakom slučaju svašta smo doživjeli, ali ovo je super, i više nego što smo očekivali”, priča nam Slovenac Jure Petrovski, inače Gordanin gost.

Svašta mu se, tvrdi, već prodalo pod četiri zvjezdice. Ovako, kaže, trebaju izgledati apartmani za novac koji daje (misli na spomenute apartmane u Crikvenici op.a.).. .

A tako će uskoro biti i po zakonu, a sve kako bi se ujednačila kvaliteta smještaja.

“Na taj način ćemo dati mogućnost svima da u nekom razumnom roku, koji će biti četiri do pet godina dođu do mogućnosti da dignu zvjezdicu, ukoliko to žele. Za one koji ne žele, oni će ostati bez zvjezdica. Ipak, to ne vrijedi za one koji su se registrirali poslije 2007.”, kaže Gari Capelli, ministar turizma.

Da bi se prilagodili, iznajmljivačima će se omogućiti povoljni krediti s kamatom do 3 posto. Oni koji ne žele, mogu iznajmljivati, ali bez zvjezdica.

Turisti trebaju znati gdje doalze i što za svoj novac mogu očekivati. Jer ipak riječ je o grani koja konstantno pokazuje tendenciju rasta i jedina u ovoj državi predstavlja svjetlu točku.

Što ćemo regulirati ako ne turizam?

Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari