DALMACIJA PONOVNO GORI: Opsadno stanje, vozači bježali s autoceste A1 u suprotnom smjeru!

Na intervenciju krenuli i vatrogasci iz drugih županija. Sve ceste oko Benkovca zatvorene, problem su i minski sumnjiva područja. Na području Vrane i Turnja biogradski vatrogasci našli ampule sa fosforom

Zbog požara za sav je promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je Hrvatski autoklub.

Iako se prema nekim informacijama požar opasno približio Zadru, iz javne vatrogasne postaje grada Zadra kratko su izvijestili kako je vatra daleko od samog grada.

U međuvremenu, novi požar izbio je u naselju Buković pokraj Benkovca, a na Facebooku se pojavljuju i fotografije požara oko Kožina.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je od 11 sati za sva vozila, vozi se uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat. Naši reporteri javljaju nam da su ekipe HAC-a digle rampe na autocesti kako vozači ne bi morali stajati u dimu.

Iz HAC-a su priopćenjem izvijestili kako su zbog požara uz autocestu A1 na naplatnim postajama Benkovac, Pirovac i Zadar II obustavljene naplate cestarine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplate cestarine d.o.o. donijele su odluku o “dizanju rampi” odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II.

Ističemo da naši korisnici zbog otvorenih požara uz autocestu, nisu ugroženi, ali zbog vremenskih uvjeta i gustog dima, donesena je Odluka o bržem isključenju s autoceste.
Ovom prilikom apeliramo na korisnike da prolaskom kroz naplatnu postaju i dolaskom na državnu cestu poštuju regulaciju i ograničenje prometa na državnim cestama.

Naposljetku sve korisnike koji kreću na put molimo da prate stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja.

Još jednom želimo podsjetiti da nam je zajednički cilj sigurnost svih sudionika u prometu, te apeliramo na strpljenje vozača i razumijevanje svih korisnika autocesta”, poručili su iz HAC-a.

Kako nam javlja naša terenska reporterka Nikolina Radič Ančić, Zračne snage uspjele su zaustaviti prodor vatre u vojarnu Zemunik.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage PP NOS OS RH od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.

Od ostalih požarišta velikih razmjera ponovno se aktivirao požar kod Kistanja u Šibensnko-kninskoj županiji, a zračne snage prerapoređuju snage i na požarištima u Kašiću, Slivnici, Smilčiću i drugim požarištima u Zadarskoj županiji. Još je uvijek aktivno požarište i na otoku Hvaru gdje djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV. Sve raspoložive zračne snage su u zraku i čine sve kako bi zajedno s vatrogascima na zemlji spasili naseljena mjesta.

U međuvremenu, na požarišta u okolici Zadra krenule su i vatrogasne postrojbe krenule su i vatrogasne postrojbe Sisačko-moslavačke županije.

Samo za osobna vozila otvorena je državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Obilazak za ostale skupine je državnim cestama DC27 i DC50: Benkovac-Karin-Obrovac-Gračac.

Kolona na naplati Benkovac (u smjeru Splita) duga je oko 8 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 9 km.

Od 11,30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu.