DALMACIJA PONOVNO GORI: Opsadno stanje, vozači bježali s autoceste A1 u suprotnom smjeru!

Na intervenciju krenuli i vatrogasci iz drugih županija. Sve ceste oko Benkovca zatvorene, problem su i minski sumnjiva područja. Na području Vrane i Turnja biogradski vatrogasci našli ampule sa fosforom

Vozačima se savjetuje da koriste izlaze Zadar II i Šibenik te obilazak Jadranskom magistralom.

Zbog požara zatvorene su i državna cesta DC56 Kožlovac-Lišane, ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Evo kako trenutno izgleda karta požarišta objavljena na stranicama Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

 

FOTO: DUZS

Zadar: Požar se proširio zbog nepristupačnog terena i jake bure

Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Naša reporterka Nikolina Radić Ančić obilazi požarište na području Benkovca i javlja kako su mjesta Kožlovac, Lepuri i Vukšić kritična mjesta gdje su sada raspoređena i 72 vojnika… Sve ceste oko Benkovca zatvorene, problem su i minski sumnjiva područja…

https://www.facebook.com/vijesti.hr/videos/10154911405021593/

Na području Vrane i Turnja biogradski vatrogasci našli ampule sa fosforom.

Nema saznanja o navodnim ampulama s fosforom

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: “Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima”.

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. “Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio”, dodala je.

Požar kod Turnja pod nadzorom, gase se požari na benkovačkom području: vatrogasci misle da su neki od njih podmetnuti

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz zemuničke vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u ponedjeljak su, sa sedam protupožarnih aviona, uspjeli staviti pod nadzor požar kod Turnja te potom nastavile gasiti požarišta u okolici Benkovca.

Kako se doznaje iz Ministarstva obrane, na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

Vatrogasne ekipe su na terenu, a požar pomažu gasiti i kanaderi. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša izjavio je kako se sumnja da su požari podmetnuti.

“Imamo desetak požara koji su planuli sinoć i gasimo ih cijelu noć. Većina tih požara su pod kontrolom, ali ih ima još tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području”, rekao je Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

Šoša trenutno s policijom obilazi požarišta, a sumnjaju da su požari podmetnuti. “A slušajte, ako vam u dva sata, od 20 do 22, plane deset, petnaest požara, teško da može biti što drugo razlog”, kaže Šoša.

Gori i na Hvaru

Na Hvaru, kod Starigrada, također je planuo požar. Za sada nema informacija da su privatni ili poslovni objekti ugroženi požarom. Požar je vidljiv s Bola, ogromna je količina dima na otoku Hvaru, vatra se širi sve više uz pomoć bure.

Vatrogasci stavili pod kontrolu požar u krugu tvornice plastičnih autodijelova u Dugom Ratu

Požar koji je u ponedjeljak ujutro buknuo u krugu tvornice plastičnih autodijelova u Dugom Ratu, istočno od Splita, brzom intervencijom tridesetak vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila stavljen je pod kontrolu, ali je u prijepodnevnim satima nastavljeno izdimljavanje gustog dima, izvijestili su iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Dugi Rat.

https://www.facebook.com/vatrogasciheroji/videos/800704150089889/

Najprije se zapalilo jedno vozilo a zatim je vatra zahvatila obližnji otpad plastike i gume. Budući da je puhao jak vjetar, vatra je izašla izvan kruga tvornice opožarivši oko 2,5 hektara trave, borove šume i nešto maslinika. Vatrena stihija nije ugrozila stambene objekte i kuće jer su gasitelji brzo reagirali, ističu u DVD-u Dugi Rat.

Nakon stavljanja pod kontrolu tog požara nastavilo je u prijepodnevnim satima izdimljavanja iz prostora otpada plastike i gume, koji je bio zahvaćen vatrenom buktinjom, te dim prekriva dijelove naselja Dugi Rat i Duće, ali po riječima vatrogasaca, sve je pod nadzorom gasitelja koji saniraju taj prostor te nema više otvorene vatre na požarištu.

Cijelu noć vatrogasci dežurali na požarištima na Promini i Svilaji

Vatrogasci su u noći sa nedjelje na ponedjeljak dežurali na požarima na Promini i Svilaji koji još nisu lokalizirani, a sinoć je gorilo i kod vodotornja u Kistanjima, doznaje se iz šibensko-kninskog Centra 112.

Na Promini je preko noći dežuralo 42 vatrogasaca sa devet vozila, a na Svilaji su noć provela četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

Zapovjednik županijskih vatrogasaca Darko Dukić u nedjelju je kazao kako su požari pod kontrolom i u fazi dogašavanja pa jake vatrogasne snage još ostaju na terenu.

Sinoć nešto iza 23 sata izbio je novi požar kod vodotornja u Kistanjama. Na intervenciju su izašli vatrogasci iz DVD-a Kistanje i DVD-a Ervenik sa pet vatrogasaca i dva vozila, a požar je lokaliziran jutros oko pola dva da bi se oko pola šest ponovno aktivirao.

(Video: Boris Mišević/Vijesti.hr)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views