AKCIJA SPAŠAVANJA

Detalji dramatične potrage za 11 kajakaša: Tražio ih je čak i trajekt!

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tragalo se za ukupno 11 osoba koji su se prevrnuli iz 5 kajaka

Dvije osobe s kajaka za kojima je od jučer trajala potraga u akvatoriju Šolte i Hvara, pronađene su jutros u uvali kod Starog Grada na Hvaru.

Tragalo se za ukupno 11 osoba koji su se prevrnule u 5 kajaka. Riječ je o poljskim državljanima, a među njima je bilo maloljetnika ali i jedna trudnica.

U akciji je sudjelovao policijski brod, plovilo Obalne straže i HGSS-a i još 20 brodova i brodica.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Dobili smo informaciju da tragamo za pet osoba u kajaku. Tako da smo mi u 19 i 4h pronašli pet osoba i završili akciju da bi naknadno dobili informaciju da fale još dva. Da bi onda utvrdili da je ustvari bilo 11 osoba, sa pet kajaka. Tako da se akcija opet ponovila. Opet je išao pan-pan radio oglas”, rekao je Željko Kuštera, splitski lučki kapetan.

Pokrenut cijeli mehanizam traganja

Premda mi stalno radimo i upozoravamo i govorimo da se ljudi pripreme za ovakve avanture i to je jednostavno tako. Očito ne možemo na to utjecati.

Poljski turisti su iz Vinišća kraj Trogira krenuli preko Šolte prema Hvaru. Planirali su u kajacima proći oko 15 milja. Taj dan je puhala tramontana, a kasnije je okrenulo na burin.

More je bilo prilično valovito i turisti su se prevrnuli. Kada su spašavatelji došli po njih unesrećeni nisu znali reći koliko ih je bilo na kajacima. Među njima je bila maloljetnika i jedna trudnica. Proveli su neko vrijeme u moru.

Pokrenut je cijeli mehanizam traganja, ne samo Lučka kapetanija, Obalna straža, HGSS i policija, već su tragali svi brodovi u akvatoriju.Tragale su ribarice i jedrilice, čak je i trajekt na liniji za Starigrad skrenuo sa svoje rute i 40 minuta tražio nestale turiste.

Na kraju su svi turisti pronađeni. Iz GSS-a kažu da je prava sreća što se nije dogodila tragedija. Dvojica turista koja su pronađena jutros bila su promrzla, da je proteklo još nekoliko sati, pitanje je što bi bilo s njima., donosi Nikolina Radić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari