SEZONA IDE DALJE

Dio pomoraca zbog korone našao sigurnije poslove, ali… Sezona kruzera jedna je od najuspješnijih do sada!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U hrvatske je luke na kružnim putovanjima uplovilo 82 tisuće turista više nego lani

Iako su kruzing komapnije pod SOS uzbunom, pa je i dio pomoraca more zamijenilo kopnom, počele su stizati bolje najave za nadolazeću sezonu.

Hoteli na moru nastavljaju uplovljavati u hrvatske luke. Iako je sezona započela tek u lipnju dubrovačka luka zaokružit će je s gotovo 140 dolazaka, donosi Andrea Žarak za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Naravno popunjenost tih brodova nije na razini koja je njihova maksimalna i dalje brodovi dolaze s 50 do 60 posto svojih kapaciteta”, rekao je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Tako će Dubrovnik ove godine posjetiti 120 tisuća gostiju s kruzera koji putuju u takozvanom zdravstvenom balonu.

“Testirali smo se samo na ulasku i to za svaki slučaj jer svi smo mi cijepljeni s dvije doze”, kaže Luigi Datolli, talijanski turist s kruzera.

“Dezinficiramo, nosimo maske kada možemo, držimo distancu i brod se cijelo vrijeme čisti”, kaže američka turistkinja Heather Rush.

“Da budem iskrena, bolje je nego što sam očekivala. Doista je u redu. Nosimo maske i držimo se u grupama”, rekla je Francuskinja Christen Richard.

Prema Državnom zavodu za statistiku u prvih 8 mjeseci prošle godine stiglo je tek 4 tisuće gostiju sa stranih kruzera. Ove godine ta se brojka povećala na 86 tisuća. Najviše posjeta imao je Dubrovnik njih ukupno 70, zatim Split sa 40, a slijede ih Korčula, Hvar i Šibenik.

Iza domaćih agencija stoji uspješna sezona. Sedmodnevne ture po hrvatskoj obali isplatile su prošlogodišnje zaostatke.

“U odnosu na rekordnu godinu 2019. po nekim našim procjenama mislim da ćemo završiti na 60 posto prometa, apsolutno ćemo pokriti sve troškove i ono što nas još više veseli – zadržati sve zaposlenike”, rekao je Marko Kapović, vlasnik putničke agencije za brodove na kružnim putovanjima.

Dio kruzera lani je završio u rezalištima, time je i dio pomoraca ostao kod kuće.

“Dosta ljudi se trenutno ne vraća na brod jer su u godinu i pol dana našli poslove na kopnu i to im je siguran, kako da kažem posao, a opet nije sve tako sigurno kad se vrate na brod”, objasnio je Momčilo Zdravković, manager restorana na kruzeru.

Na seminaru u Dubrovniku pomorci su iznijeli niz problema s kojima se sada moraju nositi. Jedan od njih je i nemogućnost izlaska u luke.

“Ako je njima ugovor 4 mjeseca, oni 4 mjeseca moraju stajati na brodu, ne mogu izići vanka malo prošetati i raskomotiti se”, kaže Romano Perić, ITF koordinator i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Ima i dobrih vijesti. Novih 15 kruzera na svim stranama svijeta uključuje se u plovidbu.

“Procjenjujemo kako će do travnja 2022. godine ploviti 94 posto svjetske flote. Vjerujemo da ćemo se u potpunosti oporaviti do 2023.godine”, rekla je Maria Deliganni, predstavnica CLIA-e za tržište istočnog Mediterana.

Sezona kruzera,u Hrvatskoj završit će krajem studenog kad se očekuje njihov zadnji dolazak, donosi Andrea Žarak za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari