A GDJE ĆEMO PODIZATI KEŠ? ‘Nestat’ će čak 50 posto bankomata u Hrvatskoj?!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od MUP-a banke traže kompromisno rješenje vezano uz sigurnost istih, budući da trenutno u IT sustave radi konverzije kune u euro ulažu 80 do 100 milijuna eura

U Hrvatskoj se uvodi dodatna regulativa za zaštitu i sigurnost bankomata koja bi mogla uzrokovati gašenje gotovo polovine bankomatske mreže, piše HRT. Naime, banke su već ranije ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa, a spomenuta regulativa bankama je veliki trošak.

Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima, a banke bi u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura.

Banke traže od MUP-a kompromis

Zbog toga je najavljeno povlačenje dijela bankomata, njih oko 6 tisuća, posebno onih u ruralnim područjima.

Od MUP-a banke stoga traže kompromisno rješenje vezano uz sigurnost istih, budući da trenutno u IT sustave radi konverzije kune u euro ulažu 80 do 100 milijuna eura. Iz MUP-a, pak, poručuju da je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale, a takvi bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari