DO VOZAČKE ODSAD ELEKTRONIČKIM PUTEM: Time se štedi oko 200.000 sati građanima!

Izdavanje vozačkih dozvola u Hrvatskoj ušlo je u 21. stoljeće. Građani do vozačke odsad mogu elektroničkim putem. Zahtjevi se predaju putem sustava e-građanin

Gužve i čekanja na šalterima za izdavanje vozačke dozvole – odlaze u povijest.

U policiju godišnje stigne oko 250 tisuća zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, a u prosjeku se za predaju ovakvog papira čeka oko sat vremena.

Od ponedjeljka čekanje se može vrlo lako izbjeći.

“Ovim se štedi oko 200 tisuća sati građanima koji su ih morali fizički utrošiti čekajući u redu i ispunjavajući razne formulare”, poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

No, neće biti lako kako to ministar najavljuje. Morate biti u sustavu e-građana te imati novu tj. elektroničku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom. Kada ispunite taj preduvjet, od vozačke vas dijeli samo 12 klikova mišem.

Putem aplikacije dostavljaju se i skenirane isprave, a fotografija i potpis bit će preuzeti iz MUP-ovog informacijskog sustava.

Podnositelj će sam moći izabrati način dostave.

Prva mogućnost je preuzimanje u policiji, a druga na kućnoj adresi. Aplikacija je dostupna tri dana, a e zahtjev je poslalo 13 građana, međutim, njih samo sedmero želi vozačku preuzeti osobno.

Trinaestorici koji su do sada podnijeli elektronički zahtjev, uskoro će se pridružiti i Ana.

“Pa to je super jer više neću morati čekati na šalteru, odlično”, kazala nam je Ana Cvitković, Zagreb.

Prije toga morat će svladati vožnju, ali i u Fini izvaditi podatke da uđe u sustav e-građana te osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom – koju zasad ima samo 800 tisuća građana.

Kristina Čirjak

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari