Najbolja turistička sezona ikada: izvukli smo najbolje i najgore trenutke ove sezone

Objavljena je očekivana vijest – iza nas je još jedna rekordna turistička sezona – i što se tiče broja turista, ali i zarade!

U prvih osam mjeseci, u Hrvatskoj se odmaralo više od 15 milijuna gostiju! Ova godina definitivno je turistička godina koja obara sve rekorde, ne samo po noćenjima i gostima, nego potrošnji. Ostavili su sigurno više od 10 milijardi eura. A godina još nije gotova.

Kao i svake godine turiste su dočekale gajbe na parkingu “rezerviranom” za domaće, pržene lignje iz nekih dalekih krajeva koje glume one Jadranske i opet su nam se vratili. Unatoč skupljim cestarinama i još većim gužvama nego prethodnih godina.

“Nismo planirali baš ovoliko da čekamo. Preko sedam sati čekamo na granici. Baš je ono”. “Kako se pripremate fizički i psihički za ova čekanja? Ništa, dobra muzika. Šaban i opleti!”, samo su neki od komentara.

A vrijeme nam je baš išlo na ruku. Ljeto 2017. nikad nije vruće i sunčanije. To je jedan od razloga zašto je iza nas najuspješnija sezona ikad. Sjetimo se samo kišne 2014. Ni zbog požara turisti nisu otkazivali rezervacije. Da su svi na našem Jadranu čuo je i četvrti najbogatiji šeik na svijetu pa i je i on stigao na Jadran.

“Vozio sam se helikopterom iznad Dalmacije danas i mislim da je prekrasna. Nadnaravna ljepota”, kazao je šeik Hussain Sajwani.

A nikad nam gosti nisu bili razulareni kao ovog ljeta. Hvar, Pag , Makarska pa i Split koji, srećom, ipak nije ostao bez Ultre muku su mučili s partijanerima i golaćima.

Plažama su zavladali flamingosi i čini se, sigurni su od klasičnih luft madraca, jer, srećom nismo imali plutajućih turista čak ni u bračkom kanalu.

No, gostima u Vodicama voda i nije bila fina onako onečišćena fekalijama.

“Ovo meni liči na terorizam, ovo meni nije normalno da mi u ljetnim mjesecima budemo dva dana bez vode. Naši gosti trpe, mi trpimo. Ne kupamo se”, “Već tri dana se kupam polijevajući se vodom iz kante. Kantu napunim na ovoj cisterni, a tu su mi i djeca. Katastrofa”, žalili su se stanovnici Vodica.

A katastrofa je i što su nam usred sezone taksisti štrajkom blokirali Dubrovnik i Split.

Malo je falilo da to ne uradi i kabinsko osoblje Croatia airlinesa. Unatoč izvrsnim rezultatima neke analize govore kako je Jadran najnekonkurentiji na Mediteranu. Hrvatska gubi najvjernije goste – Nijemce. Njih je ove godine čak 15 posto manje.

Kad se sve zbroji i oduzme može se reći da je i ove godine u sezoni podbacilo sve ono oko čega je trebalo zasukati rukave, a ono što nam je Bog dao, sunce i more, i dalje su nepogrešivi! Ali uglavnom je ok. Bolje nego prošlih godina.

Ružica Đukić/Ilija Radić/Hari Končić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari