DOBRE VIJESTI IZ EKONOMIJE: Kamatne stope kredita padaju iz dana u dan, kako na nove, tako i na one postojeće

Foto: Ilustracja

U zemlji u kojoj je nametnuti stil života ‘preživjeti uz kredite’ – svakako optimizam donose i manje kamatne stope kredita. I to ne samo na nove, već i postojeće

Gospodarstvo raste, građani troše više, a kamate banaka klize prema dolje. I dalje je zaduživanje istina – za Hrvate skuplje nego za recimo Nijemce, ali trend sve jeftinijih kredita definitivno više ne može proći analitički neopaženo. Bankari za sljedeću godinu daju konkretne brojke koliko će građanima spustiti cijenu svoga posuđivanja.

“Za postojeće kredite od 1.1 zbog referentnih stopa kamate će biti manje za 0.1 do 0.2 postotna boda, a kamatne stope za stambene kredite bit će manje za 0. do 0.3 postotna boda”, rekao je Dario Gabrić, direktor korporativnih komunikacija Erste banke.

No za većinu građana u Hrvatskoj život od 1. do 1. je i dalje teško financirati, a kamoli novi kredit koji odnese dio plaće. Ali jeftiniju ponudu banaka neki ipak primjećuju.

“Jesu, nešto su spustili to sam primjetio između tri i pol, i 4 čak. A ljudima u Hrvatskoj mora biti prihvatljivo jer nemaju izbora”, kaže jedan naš sugovornik.

“Mislim da se isplati ako se ima stalna primanja, ako se može, ako se ima posla i ako ste mladi”, dodaje drugi sugovornik.

Bankari u svojim analizama podsjećaju da kamate padaju od 2014. i na stambene i na potrošačke kredite. No ipak upozoravaju da će se hrvatske kamate približiti niskim europskim onda kada predvidivost zakona bude sličnija onoj u Europi.

Najbolji hrvatski bankarski analitičari ipak ne procjenjuju da će kamate pasti ispod 4 posto do kraja 2017.

Kamatne stope niže za pola posto mogu donijeti i do 500 kuna niže rate na prosječnom kreditu od recimo – 100.000 eura.
Boris Mišević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari