IZVANREDNI IZBORI, AFERE, OSTAVKE… Prisjetite se svih političkih uspona i padova u 2016-oj

Slučaj INA-e dobro je protresao političku scenu u Hravstkoj. U godini iza nas izbrisani su Zoran Milanović, Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković….Uspone i padove političke 2016-te pogledajte u prilogu

2016. godina bila je obilježena neviđenim političkim dramama, što pozitivnim, a što negativnim.

Raspušten je Hrvatski sabor, ostavke su dali Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko, Zoran Milanović, došlo je do nikad većeg prosvjeda za obrazovanje, turistička sezona nikad nije bila bolja, a godina je zaključena izvanrednim parlamentarnim izborima.

“U političkom smislu je možda najpozitivnija stvar ostavka Tomislava Karamarka jer smo dorasli u demokraciji. Moglo se dogoditi da čelnik jedne stranke podnese ostavku, da se napravi mirna tranzicija i ustvari svojim postupkom omogući svojoj stranci da opet pobjedi na izborima što je u konačnici donijelo stabilnost, čini nam se da imamo Vladu koja zna što radi, koja ima stabilnu većinu”, ustvrdio je analitičar Krešimir Macan.

Put do toga u samo jednoj godini išao je preko nikad nestabilnije, nesretne 13. Vlade. Nakon samo šest dana zbog afere oko potleušice otišao je ministar branitelja.

Afera Konzultantica u kojoj se našao Karamarko digla je na noge i opoziciju i poziciju, pa su na kraju srušili sami sebe.

“Nikada u povijesti hrvatske demokracije nije se dogodilo da vladajuća većina ili njezin dio pokrenu opoziv predsjednika vlade kojeg su sami izabrali”, rekao je svojedobno Orešković.

Od prošlog od ovog Božića promijenili smo dva saziva Sabora i čak tri premijera, a obje glavne političke stranke promijenile su čelnike.

“Postoji neki trenutak u kojem trebaš reći to je sada dosta, dakle više čak ni organizam ne trpi tu vrstu opterećenja”, rekao je Milanović po napuštanju SDP-a.

U novu godinu tako ulazimo s potpuno drugačijim političkim akterima, MOST-ov predsjednik predsjeda Saborom, usvojen je proračun kao i porezna reforma, a dio oko reforme poreza na dohodak podijelio je javnost, a sindikati poručuju – to je loš potez nove Vlade.

“Mi se spuštamo na dvije stope u porezu na dohodak i time se jasno pokazuje opredijeljenje vlade koja se više priklanja onima s višim primanjima, i zapravo nije opredijeljena za one s manjim primanjima”, rekao je predstavnik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

Na kulturnom planu Mani Gotovac podsjeća na ovogodišnji uspjeh hrvatske filmske umjetnosti, ali kritički se osvrće na godinu na izmaku.

“Mislim da je najveće zlo koje se pojavljuje vjerojatno posvuda, ali posebno u Hrvatskoj način mišljenja – ja tebi ti meni. Pri tom nisu važni kriteriji, pri tom nije važno da li ta osoba doista vrijedi – važna je samo razmjena, to je odvratan oblik korupcije”, ustvrdila je Gotovac.

Da će nova godina biti bolja od prethodne baš uvijek priželjkuju svi.

“Prije svega nam treba stabilnost, nakon ove jako turbulentne godine u kojoj smo vidjeli sve i svašta, samo nam treba mira”, kaže Macan.

Umjesto sreće Mani Gotovac bira – čestitost:

“Obično se upotrebljava ta, po meni glupava riječ sreća, no moramo pokušati biti čestitiji, dakle manje korumpirani.”

Za više optimizma u Novoj nakon svega u ovoj godini svakako ima mjesta.
Damira Gregoret

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari