SVEGA SMO SE NAGLEDALI

Video | VIDEO Dolazi li korona ludilo? Zbog strogih mjera sve više obračuna!

Procjenjuje se da je 20 do 30 posto populacije razvilo psihičke poteškoće

Više u VIDEOPRILOGU:

<iframe frameborder=”0″ allowfullscreen=”” mozallowfullscreen=”” webkitallowfullscreen=”” width=”500″ height=”300″ src=”https://www.rtl.hr/vijesti-hr/embed/video/vijesti/397532/dolazi-li-korona-ludilo-zbog-strogih-mjera-sve-je-vise-obracuna-bit-ce-puno-takvih-situacija-ljudima-je-teze”>
</iframe>

Izgleda da nam uz pravnike sve više trebaju i psihijatri. Kao da dolazi korona ludilo.
Tako je vlasnik apartmana na Rabu lopatom u moru nasrnuo na turiste i vikao im da su zaraženi, u Crikvenici su se tri žene potukle u redu za blagajnu, nakon što je jedna tražila da se poštuje distanca. Sve to se dogodilo u zadnjih tjedan dana. Ok, to su ekstremi, većina građana se još dobro drži. Ali dobar dio je na rubu.

Česti incidenti

Kako zbog suspendiranih ljudskih prava o kojima smo pričali, tako i zbog oprečnih i nejasnih korona pravila, zbog obveznih skupih maski ili jednostavno zbog straha. Psihijatri sve glasnije zazivaju psihološki krizni stožer, a korona incidenti sve su češći i u svijetu.

Otok Rab. Nasilni vlasnik apartmana koji je prema navodima lokalaca prisvojio komad plaže i mora, lopatom je krenuo tjerati turiste iz Njemačke.

Prošli tjedan, Crikvenica. Usred bijela dana, ispred trgovine dvije mlađe žene napale su stariju gospođu koja ih je upozorila da u dućan ulaze bez maski na licu. Nasrtaje je pokušao smiriti mladić u prolazu.

Zbunjenost i sve veće frustracije radi brojnih promjena u svakodnevnom životu dovode do eskalacije raznih ponašanja, poručuje struka.

”Kada se probudi ta agresija u nama, to je već gotovo, fokus se sužava, nismo ni svjesni svojih reakcija. Često kasnije kad se osvrnemo i razmislimo što smo napravili, osjećamo se i sami grozno oko toga”, izjavila je Ana Čerenšek psihologinja i mentalna trenerica.

Nenošenje maske

Eskalacije agresije vidimo posvuda. U SAD-u gotovo svakodnevno nove scene, jedna od njih je pljuvanje kao znak protesta jer u dućan se ne može bez maske. Ili pak ovaj gospodin koji se nije dao smesti pri ulasku u dućan, čak ga ni pad nije spriječio da se ipak dočepa polica. Ili  gospođa koja se osjećala napadnuto jer su je prozvali da ne nosi masku, da bi na kraju sama napravila scenu.

”J*** demokratske svinje!”, vikala dok je bacala košaru nasred dućana.

”Ono što se sada događa globalno nam pokazuje da će tih situacija biti sve više jer se nalazimo u jako lošem stanju. Istraživanja nam pokazuju rezultate da ljudi koji su prije imali poteškoća, imaju sada još veće smetnje. Oni koji prije nisu imali poteškoće, sad ih imaju”, kazala je Čerenšek.

Procjenjuje se da je 20 do 30 posto populacije razvilo psihičke poteškoće, iako to ne znači da se strastima baš uvijek treba prepustiti.

”Moja prva reakcija ne mora biti agresija već prihvaćanje, može biti čak i skrb, a ako ne mogu, mogu brojat do deset, a ako ne mogu i to, mogu probat biti iznad situacije, a ne ići u smjeru da idem iznad čovjeka”, izjavila je psihologinja.

RTL Danas

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari