DOZNAJTE KAKVU JESEN OČEKUJEMO: ‘Bablje ljeto’ do sredine listopada, u studenom prvi snijeg

Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar analizirala je za nas dugoročnu prognozu za jesen

Školarci još mogu uživati u posljednjim danima praznika, kao i oni koji su kasnije otišli na godišnji odmor. Idući vikend nas očekuje još jedan val vrućine.

Sutra popodne i u ponedjeljak neće biti ugodno biti na plaži. Stižu nevere, a zatim prolazno i jaka bura. To će se osvježenje doduše jače osjetiti u kopnenoj Hrvatskoj, temperatura će se spustiti na 20-ak stupnjeva. Ali već idući vikend očekujemo još jedan val vrućine. Ponovno ćemo imati oko 30 stupnjeva, a sve do kraja kolovoza bit će i većinom suho. Za vikend pred školu dolazi do pogoršanja, taman da kiša podsjeti školarce da je vrijeme za školu, a temperatura će se spustiti na oko 25 stupnjeva.

Više toplih dana, manje mraza

Početak rujna obilježit će temperature iznad 25 stupnjeva. Takvih je inače, u prosječnoj jeseni, u Zagrebu 9, u Osijeku 14, u Splitu na primjer 16. No, jesen je godišnje doba u kojem se drugi dio bitno razlikuje od prvoga pa tako već imamo i dane s mrazom odnosno s temperaturom ispod nule. Njih je u Slavoniji podjednaki broj kao i vrlo toplih dana, u zapadnoj untrašnjosti više, a na moru su iznimno rijetki. Dakle, vrlo toplih dana bit će malo više, a dana s mrazom malo manje od prosjeka.

Prema podacima centara koji računaju dugoročne prognoze, u prvom dijelu jeseni i dalje će u Sredozemlju prevadavati utjecaj Azorske anticiklone koja u ovaj dio kontinenta donosi stabilne vremenske prilike i razmjerno topao afrički zrak, a toplina će se prostirati i na velik dio srednje Europe.

‘Bablje ljeto’ do sredine listopada

Hrvatsku očekuje topla jesen pri čemu će se takozvano bablje ljeto protegnuti sve do sredine listopada. U tom periodu očekuje se 10 do 15 vrlo toplih dana, a moguć je i pokoji vruć s temperaturom višom od 30. Što se oborina tiče, količinski bi to trebalo biti oko prosjeka, ali će dana s kišom biti manje. Naime, u prvoj polovici jeseni očekuje se pljuskovita i obilna oborina kakva je inače uobičajena ljeti. To ujedno i znači da je vjerojatnost za poplave vrlo mala, ali su zato mogući lokalni izljevi manjih rijeka uslijed tih povremenih oluja. Mraz je izgledan u posljednjem tjednu listopada i u studenom koji bi mogao donijeti i prvi sezonski snijeg.

Za dugoročne prognoze mnogi kažu da nisu pouzdane kao dnevne ili tjedne, ali to je malo nezgrapno rečeno. Naime, ako se koriste na pravi način, mogu biti itekako pouzdane.
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari