Državni stanovi novi dom migranata: ‘Brine me kultura i kako će nas prihvatiti’

Sve navedene obitelji u stanovima imaju pravo boraviti do dvije godine

Posljednja skupina od ukupno 250 sirijskih izbjeglica, koliko se Hrvatska obvezala primiti iz turskih kampova, uselili su u državne stanove.

Ekipa RTL-a s jednom šesteročlanom obitelji, koja je prošla dalek put iz Sirije, provela je prve sate u novom, državnom stanu u Sisku u koji je stigla i Zahida.

“Došla sam u Sisak u novi stan i baš sam sretna”, govori nam.

S mamom, tatom, bratom i sestrama stigla je iz azila u Kutini. I ovo im je novi dom.

“Sretna sam što sam došla ovdje. Nadam se da ću imati puno prijatelja i ići u školu”, govori za RTL Danas trinaestogodišnja djevojčica iz Sirije.

Za ovo kratko vrijeme čak je naučila i malo hrvatskog jezika. Ova sirijska obitelj samo je jedna u nizu koje se Hrvatska obvezala primiti iz turskih kampova. Iz europskog fonda za migracije – u Sisku su za njih obnovljena 64 državna stana.

Isusovačka služba za izbjeglice pomaže im u svemu

“Sve navedene obitelji imaju pravo boraviti dvije godine, to je privremeni smještaj, znači od izdavanja međunarodne zaštite – dvije godine”, govori za RTL Danas voditeljica Službe za smještaj osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom Ana Ban.

A u te dvije godine isusovačka služba za izbjeglice pomaže im u svemu.

“Obilazak institucija, mapiranje prostora, s njima upoznajemno kvart, upoznajeno susjede, bit ćemo podrška prilikom upisa djece u školu”, kaže Martina Prokl Predragovič iz Isusovačke službe za izbjeglice.

U ovoj obitelji četvero je djece i jedno je na putu, pa su osjećaji pomiješani.

“Malo me svega strah dok se ne integriramo u novu sredinu,”kaže Brivan, izbjeglica iz Sirije.

“Nemam straha od ničega. Brine me jedino nova kultura, kako ćemo se prilagoditi i kako će nas ljudi prihvatiti. Mi smo ipak tri puta mijenjali države. Sirija, Turska, sad Hrvatska, pa me strah zbog toga… inače me ničega nije strah”, kaže nam Yousef koji je u Siriji radio kao taksist, te se nada da će isto uspjeti i u Hrvatskoj.
Ivana Ivanda Rožić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari