DUGOROČNA PROGNOZA Na godišnji odmor u srpnju ili kolovozu?

Vrijeme ovaj tjedan ne mazi one koji koriste svoje godišnje odmore – a što čeka one koji tek na njega kreću?

Stari Grad na Hvaru ponovno se našao na udaru plimnog vala. Jutros u dva sata i ponovno u podne more se diglo metar iznad rive i poplavilo sve u krugu od 100 metara. Uzrok tome je prolazak fronte koja je u ostatku zemlje donijela kišu, a Dalmaciji samo ovakve fenomene.

Ljubitelji vrućina i toploga mora imali su priliku uživati već u lipnju, koji je imao sve karakteristike pravog ljetnog mjeseca. Srpanj počinje umjerenijim ljetnim vremenom, što smo vidjeli u prognozi nove članice našeg meteo tima, Željke Pogačić.

Čini se da će veći dio srpnja biti umjeren. Prognozu za nastavak ljeta podijelila sam po tjednima, jer tako većina odlazi na godišnje odmore. U tjednu u koji smo već ugazili očekuje se prosječno ljetno vrijeme, što na većem dijelu Jadrana znači noćne temperature malo iznad 20, a dnevne oko 30 stupnjeva. Drugi tjedan srpnja bit će topliji od prvoga, ali će ipak povremeno biti i kiše, i to uglavnom u obliku pljuskova koji će biti češći na sjevernom Jadranu.

U drugu polovinu srpnja ulazimo uz najsvježije ljetno vrijeme, a tu je i najizglednija kiša u Dalmaciji. To je ujedno razdoblje u kojem je kiša najvjerojatnija. U četvrtom tjednu srpnja, nakon 22. – ulazimo u klimatološki najtopliji dio godine, a to će biti i najtopliji dio ovoga ljeta. I najsunčaniji, jasno. Temperatura će se često penjati i do 35 stupnjeva.

Prognoza za one koji su se odlučili za kasniji odmor: kakav će biti kolovoz?

Vrhunac vrućine očekuje se u prvom tjednu kolovoza, a vrlo vruće i u drugome. To će ujedno biti i najsuši dio ljeta. Jasno je da i temperatura mora prati trendove temperature zraka pa, u skladu s time, možemo računati na ugodno toplo more i u većem dijelu kolovoza.

U našem je narodu uvriježeno mišljenje da s Velikom Gospom dolazi i smiraj ljeta, ali ta se granica s globalnim zatopljenjem već pomaknula na 20. kolovoza. Ove godine ljeto će se nastaviti i dulje od toga. Prvi ozbiljniji hladniji prodor zasad se vidi tek nakon početka školske godine. Ana, vidiš da se trudimo zadovoljiti i one koji su se odlučili za odmor u 7. i one koji uzimaju Ferragosto!
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari