HDZ nenajavljeno izglasao Zakon o koncesijama: ‘Javno dobro je stavljeno na prodaju’

Zakon o koncesijama je izglasan. Jutros je neočekivano vraćen na dnevni red saborske sjednice

I dok je oporba napustila sabornicu, a na Markovu trgu prosvjedovali aktivisti – HDZ je uz manjince i HNS upio progurati zakon koji je u javnosti izazvao buru nakon što je odjkenula afera koncesije Zlatnog rata, i smjena HDZ-ovog župana u jeku lokalnih izbora. Otočani nisu zadovoljni Zakonom jer nijedan od njihovi amandmana nije prihvaćen, a više o tome popričali smo s Majom Dragojević iz Pokreta otoka.

Gospođo Dragojević što je konkretno u zakonu što vam smeta?

Nama smeta, konkretno u njemu, način dodjela koncesija. Koncesije se mogu dodijeliti tvrtkama bez zaposlenih i bez prihoda, tj. bez ikakve financijske stabilnosti kao što je bilo slučaj na Zlatnom ratu. Smeta nam kako se provodi nadzor na koncesijama te naravno današnje donošenje Zakona. Smatramo da je donošenjem Zakona javno dobro stavljeno na prodaju, da se glas građana totalno zanemaruje u ovom slučaju i da ustvari donošenjem novog zakona se omogućuje da se koncesije dijele na temelju interesa pojedinaca, a ne na temelju interesa građana Republike Hrvatske, tj. lokalne zajednice koja živi na tom području.

Na koji način ćete preispitati pravne načine kojima biste mogli reagirati?

Nismo iznenađeni ovim scenarijem, očekivali smo ga, moram priznati ne ovako brzo. Bili smo iznenađeni kad smo vidjeli da se njegovo izglasavanje jutros stavlja na dnevni red. Oformili smo radnu skupinu i okupili stručnjake koji rade s nama po ovom pitanju i u naredna dva dana planiramo sjest s njima i naći najbolje pravne alate koji će nam pomoći da osporimo sam način donošenja zakona, njegovu strukturu i spriječmo daljnju devastaciju radnih dobara.

Osobno ste sudjelovali u organiziranju jednog prosvjeda u Splitu po ovom pitanju, možemo li očekivati nove prosvjede?

Naravno, ja sam sudjelovala u prosvjedu u Splitu. Ovim putem apeliram na javnost da se još više priključi, da nas podrži, da nastave organizirati prosvjede diljem obale i Republike Hrvatske, i da ne dopustimo da javno dobro ode na prodaju.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari