Dva hrvatska kanadera u 4 ujutro lete za Atenu: ‘Da smo mi u nevolji, voljeli bismo pomoć’

Nakon što je započeo vatreni kaos u Grčkoj, Hrvatska ni trenutka nije čekala i promtno je ponudila svoju zračnu pomoć.

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Sve provjere su napravljene prema proceduri i u kokpitu kanadera sve savršeno funkcionira. Kopilot u kanaderu i najmlađi letač hrvatske Protupožarne eskadrile – od jutra je spreman za misiju u Grčkoj.

“Pazite, da mi budemo u nevolji, bilo bi nam jako drago da nam netko dođe pomoći, pruži ruku pomoći, to je stvarno nemjerljivo. A mi kao protupožarni piloti – rad sa ostalim kolegama iz Španjolske, Francuske, Italije, Grčke, diže nas svakako jednu razinu iznad”, rekao je natporučnik Ivan Dukić, kopilot u kanaderu.

Hrvatska žuta eskadrila gasila je požare prethodnih godina u Italiji, Izraelu, Portugalu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a u dva navrata i Grčkoj – 2007. i 2012. godine. Brzo su se uputili i u moguću novu misiju.

“To su misije koje od posada, od tehnike, od logistike iziskuju više napore, naravno podršku maksimalnu moguću, zalaganje i pilota i ljudi, tehnike na zemlji”, kaže nam bojnik Darko Kučej, zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile.

Hrvatska je lani imala puno velikih požara uključujući i onaj splitski kolokvijalno nazvan “majkom svih požara”. Iz tih iskustava krenulo se u poboljšanje protupožarnog sustava.

“Motrimo situaciju, kamere su na terenu, imamo puno veću i jaču koordinaciju sa svim županijskim vatrogasnim zapovjednicima, znači nikad dovoljno opreza”, rekao je Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Od trenutno raspoloživih pet kanadera, Hrvatska ima dva spremna za Grčku, s ukupno 14 članova posada – pilota, kopilota i tehničara letača – koji su spremni poletjeti u još jednu humanitarnu misiju.

Iz Zemunika se u RTL Danas uživo javila Nikolina Radić, koja je ugostila zapovjednika protupožarne eskadrile bojnika Tomislava Vacenovskog.

Prema njegovim riječima, kanaderi i posada su spremni za polijetanje. Grčka je prvotno, kazao nam je Vacenovski, odbila pomoć, no sada su u stanju pripravnosti i trebali bi poletjeti u 4 sata ujutro. Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.