NEPROPISNO SKLADIŠTENJE

Eko-katastrofa u srcu Istre! Zbog najezde žohara i štakora građani napustili kuće!

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Pazinu prijeti ekološka katastrofa zbog otpada. Otpad dolazi iz Italije, a sporna odluka Ministarstva dopušta njegovo skladištenje

Kompanija za prirodno recikliranje – doslovni je prijevod Imena talijanske tvrtke koja je odložila stotine tona otpada u napuštenoj pazinskoj hali. Zbog takvog prirodnog recikliranja susjedi su bili primorani napustiti vlastite kuće na više mjeseci.

“Živim ovdje 30 godina i jednostavno je počelo biti neizdrživo jer su žohari bili posvuda u kući od spavaće sobe do kuhinje, wc-a, posvuda su bili”, kazala je za RTL Karmen Gašparini iz Pazina.

Više u VIDEOPRILOGU:

Susjedi kažu nakon mjeseci nesnosnog smrada teško se ne zapitati je li ovo sve zakonito. Sa svoje su terase neki stanari snimili iskrcavanje šlepera punih otpada u halu u kojoj nema nikakvog postrojenja za reciklažu.

“Bilo bi nam logičnije da su strojeve doveli odmah i postavili postrojenje koje će taj repro materijal obrađivati međutim oni su tek nakon nekoliko kazni, nakon nekoliko prijava… doveli neki mali stroj koji je više smiješan nego koristan za tako neku svrhu”, kazao je Ivan Guštin.

Stroja u hali bi trebao reciklirati 500 tona otpada. U međuvremenu se pod teretom urušio cijeli kat i ostavio rupu. Vlasnik hale je slovenski državljanin, a poslove za njega vodi jedan Hrvat. Otpad su pokušali preseliti u Gorski kotar no plan je propao jer su se građani pobunili. Početkom godine donijeta je pravomoćna presuda da se tvrtki oduzme dozvola za rad.
“Da je državni inspektorat naložio zbrinjavanje tog otpada u roku 60 dana koji je bio nekakav krajnji rok neki prvi travnja”, kazao je IDS-ov Renato Krulčić, bivši gradonačelnik Pazina.

No od travnja stanje se nije promijenilo. Sve je to moguće zbog sporne odluke nadležnog ministarstva kojom se dopušta prenamjena hala u svrhu gospodarenja otpadom ako su nekoć bile namijenjene skladištenju. Ekskluzivni dokument u posjedu je gradonačelnice Pazina.

“Ono što je jedan problem Pazina je što imamo puno starih hala a stara hala plus gospodarenje otpadom jednako skladištenje otpada koje nije zakonito”, kazala je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić (MOŽEMO!).

Zato je nedavno uz policiju i vatrogasce sama obišla sporna skladišta.

“Jer bojala sam se najgoreg scenarija a to je mogućnost samozapaljenja ili čak zapaljenja odnosno nastavljanja rješavanja problema na jedan najopasniji način”, kazala je Jašić.

Jer riječ je zapravo o izbjegavanju visokih cijena recikliranja u zapadnoj Europi na način da se smeće iskrca u Hrvatskoj ili također čest slučaj – u Rumunjskoj, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari