EVO IZRAČUNA: Doznajte koliko bi vam mogla narasti plaća nakon 1. siječnja

Foto: Riportal

Zdravko Marić jučer je u RTL-u Danas najavio od siječnja većini građana veće plaće. Iako tek poreznu reformu treba predstaviti premijeru, kako danas doznajemo, strateški partner u Vladi Most mogao bi mu srušiti optimizam

Najveći test nove Vlade na leđima je novog starog ministra.

“Imamo kalkulacija, preko šesdeset scenarija koje smo napravili. Osmijeh je na mom licu, došli smo do konačnog rješenja”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Iako je jasna najava veće plaće svima prema okvirnim izračunima – stvari bi mogle izgledati ovako. Svi oni do prosječne hrvatske plaće reformom poreza na dohodak neće osjetiti niti kune, a rasti će razmjerno s razredom. Onima koji primaju neto 8.000 kuna, nova će plaća biti veća 244 kune, ali onima koji primaju preko 25.000 – narasti će za gotovo 3.000 kuna.

placa-izracun-graf

Dakle, onima kojima danas plaća iznosi 5.686, nakon reformi i dalje će biti 5.686 kuna. Oni koji imaju 8.000, plaća će im narasti na 8.244 kuna. Onima s plaćom od 12.000, bankovni račun će mjesećno biti ‘deblji’ za 316 kuna. “U ovom uvjetu je jasno da ako netko s najmanjom plaćom neće dobiti niti lipu, a netko sa izrazito velikom plaćom čak nekoliko tisuća kuna, onda to u prvome redu ide na ruku ovima sa najvećim primanjima. Onda smo za to da se nađe model po kojemu će i ovi s najmanjom plaćom nešto dobiti, ali isto da se ne ukida najviša porezna stopa”, komentirao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sve će prijedloge izmjena zakona predstaviti u ponedjeljak, a ova najiščekivanija – povećanje plaća – nastupa prvi dan nove godine.

“Neke od naših namjera bi trebale stupiti na snagu početkom sljedeće godine, a neke za godinu”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Stručnjaci u tako optimistične najave vjeruju, a najveće će probleme, kažu, imati programeri koji moraju sve obračune plaća raditi iznova.

“To je realno ostvarivo i Marić je jedan od rijetkih koji je pozvao sve stručne ljude i slušao povjerenstva koja su radila na svim zakonskim prijedlozima”, rekao je porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Ali Marić je izgleda morati poslušati i Most.

“Mi smo jasno rekli što se tiče smanjenja PDV-a da ono u ovom trenutku nije realno. Ako to bude moguće, mi nećemo imati ništa protiv toga. S obzirom na stabilnost proračuna, mi smo u kampanji govorili da u ovom trenutku nije moguće”, istaknuo je Mostovac Nikola Grmoja.

Tko će ostati bez novca, vidjet će se u javnoj raspravi. Ako gradovi i općine povećaju prireze i poskupe komunalije, opet smo na početku. Po džepu u tom slučaju i ova reforma udara – najsiromašnije.
Petra Mlačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari