PRESSICA STOŽERA

Evo kako ćemo aktivirati nove osobne iskaznice!

Foto: MUP

Danas je prvi dan predaje zahtjeva za nove osobne iskaznice, a na presici je predstavljena i nova e-osobna druge generacije. 

Nova e-osobna s beskontaktnim čipom sadržava biometrijske podatke slike lica i otiske dva prsta, značajna unaprjeđenja protiv krivotvorenja te je prilagođena slijepim osobama, rečeno je na presici. Omogućava brži prolaz na e-gateovima u zračnim lukama, što nije bilo moguće uz elektroničku osobnu iskaznicu prve generacije te brže kontrole na granicama.

Hrvatski će građani nositi i jednu karticu manje u novčaniku jer će odsada osobnu iskaznicu moći koristiti i kao zdravstvenu iskaznicu, piše Index.

Prezentacijski video o E-osobnim iskaznicama
Prezentacijski video  Index.hr-a o E-osobnim iskaznicama

Kada je riječ o maloljetnim osobama, za njih se prvo izdavanje osobne neće plaćati.

Uz postojeće certifikate na osobnoj iskaznici, bit će moguće zatražiti mobilni identitet i udaljene certifikate za pristupanje digitalnim uslugama te elektroničko potpisivanje dokumenata putem mobilnih uređaja. Bit će to prvi put da će građani moći pristupati e-uslugama koje traže visoku razinu sigurnosti putem pokretnih uređaja. Identifikacijski certifikat omogućava besplatno preuzimanje mobilne aplikacije Certilia te dobivanje kvalificiranog udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Mobilni identitet moći će zatražiti svi koji posjeduju aktiviranu elektroničku osobnu iskaznicu s važećim certifikatima.

Nova osobna se može aktivirati na dva načina

Nova će se osobna moći aktivirati na dva načina.

Jedan je način na e-kioscima u policijskim upravama. U uređaj treba umetnuti osobnu i slijediti upute na ekranu. Treba unijeti inicijalni pin koji se dobije prilikom preuzimanja nove osobne i postaviti osobni identifikacijski PIN te PUK.

Drugi je način kod kuće, no za to će vam biti potreban čitač kartica kakav se i dosad koristio za osobne iskaznice. Čitač će vam trebati samo za postupak aktivacije osobne. AKD je objavio i video s detaljima aktivacije putem čitača. Potrebno je na stranicama www.eoi.hr preuzeti program u kojem se onda također upisuje inicijalni PIN te se postavljaju osobni identifikacijski i potpisni PIN te PUK.

Aktivacija E-osobnih iskaznica
Aktivacija E-osobnih iskaznica

Nakon što se osobna aktivira, na stranici www.eoi.hr može se klikom na opciju Mobile.ID zatražiti i vlastiti mobilni identitet za korištenje digitalnih usluga putem mobilnih uređaja.

Kako koristiti osobnu na mobitelu

Mobilna aplikacija Mobile.ID je digitalna vjerodajnica najviše razine autentikacije kojom svaka osoba u posjedu aktivirane elektroničke osobne iskaznice izdane u RH stječe mobilni identitet i mogućnost pristupanja sustavu e-Građani i svim dostupnim e-uslugama putem mobilnih uređaja s najvišom razinom sigurnosti.

Građani koji imaju aktiviranu elektroničku osobnu iskaznicu mobilnu vjerodajnicu dobivaju registracijom u sustav Certilia putem linka Mobile.ID. Svaki korisnik sustava Certilia automatski dobiva mobile.ID osobnu mobilnu vjerodajnicu.

Certilia mobileID aplikacija za korištenje mobilnih vjerodajnica podržana je na Android i iOS baziranim uređajima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari