JEDNOSTAVNO I LAKO

Evo kako možete izraditi svoju covid putovnicu: Možete ju isprintati ili imati na mobitelu!

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Takozvane covid putovnice mogu izraditi sve osobe koje su preboljele virus, cijepljene su ili imaju negativan test

U Hrvatskoj se od danas izdaju europske digitalne covid potvrde. Takozvane covid putovnice mogu izraditi sve osobe koje su preboljele virus, cijepljene su ili imaju negativan test.  Novost je da je mogu dobiti i oni koji su dobili samo jednu dozu. RTL-ov Goran Latković izradio je svoju covid potvrdu i u prilogu objasnio kako izgleda procedura.

Možete ju napraviti preko stranice e-Građani ili putem nove stranice EU digitalna covid potvrda koja vas ponovno spaja na platformu e-Građani. Nakon što se ulogirate 2. ili 3. razinom sigurnosti, upišite svoju email adresu i zatražite izdavanje svoje potvrde.

Više u VIDEOPRILOGU:

Za razliku od platforme Cijepise.hr, platforma digitalne covid potvrde zaživjela je već prvog dana. U 11 sati i 58 minuta poslao sam svoj zahtjev i već 30-ak sekundi nakon dobio sam potvrdu na svoj mail.

Može se isprintati ili pohraniti na mobitelu

Digitalnu COVID potvrdu možete isprintati ili u PDF formatu imati pohranjenu u svom mobitelu. “Od jutra od 8 sati je iskreirano oko 20 000 covid potvrda, zahtjeva je bilo i nešto više, ali nisu svi odobreni”, kazala je direktorica IT sektora u AKD Kristina Leko Kuštrak, a na pitanje koliko ih nije odobreno, odgovara:

“Negdje, variralo je, ovisno o dobu dana, ali smo negdje na četvrtini. Još se korisnici uhodavaju s čitanjem uputa”.

Izdaje se i onima koji su dobili prvo dozu Pfizera ili Moderne

Potvrdu mogu dobiti osobe koje su cijepljene s dvije doze, oni koji su preboljeli ili imaju negativan test. Novost je da će se ona izdavati i osobama koje su dobile prvu dozu Pfizera ili Moderne, dobiva se 22. dan od cijepljenja i vrijedi 42 dana od primitka prve doze. Slično je i s prvom dozom AstraZenece, samo ona vrijedi 84 dana od primitka prve doze. Roditelji će potvrdu moći napraviti i za djecu.

“Za djecu je vrlo jednostavno pripremljena, svi građani koji posjeduju svoju vjerodajnicu i prijave se na e-Građani, mogu iste potvrde si preuzeti za svoju djecu ukoliko djeca imaju zapis, a to u trenutno imamo za testiranu djecu”, kaže Leko Kuštrak.

Djeca koja su preboljela, također će moći dobiti potvrdu. Uskoro će građani dobiti i mobilne aplikacije koje će izgledati ovako, tako će moći pratiti do kad im potvrda vrijedi. “Također planiramo izdati i wallet app za naše građane kako bi onda oni mogli svoje potvrde pohraniti na svojim uređajima u posebnu aplikaciju”, kaže Leko Kuštrak.

MUP je za ovaj posao angažirao Agenciju za komercijalnu djelatnost i Hrvatska je prva zemlja u Europskoj uniji koja je uspješno pokrenula sustav provjere potvrda.

“Prema našim informacijama danas su uz Hrvatsku spremne još Njemačka, Italija, Danska. 13 zemalja se do sad uspješno konektiralo na taj europski pristupnik”, kazao je načelnik Stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Osobe koje nemaju pristup platformi e-Građani, digitalnu COVID potvrdu mogu izraditi u poslovnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, piše Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari