Evo kako su mali Riječani naučili što su i kako se vežu žniranci

To je samo jedna od čak sedam putujućih slikovnica koje je osmislila jedna učiteljica iz Svete Nedelje

Ova školska godina ostat će zamijećena po mnogim dobrim projektima.

Učenje o različitostima koje nudi “Lijepa naša uz igru”, projekt je koji su osmislile i provele učiteljice razredne nastave kroz slikovnice koje su cijelu godinu putovale Hrvatskom.

A djeca su puno toga i naučila iz slikovnice koju su sama napravila.

Iako ih sve muči ista briga – kad će završiti škola, drugašići iz Rijeke i iz Zagreba naučili su po čemu se razlikuju njihovi gradovi i govori. Jer svako jutro djeca u Rijeci zavezuju špigete, a oni u Zagrebu žnjirance.

Sve te važne riječi, slike i suvenire iz svoga kraja – nepoznatim su prijateljima na drugom kraju zemlje pripremila sama djeca, te slikovnicu i maskotu poslala na put cijelom Hrvatskom.

“Dobili smo suvenire iz Rijeke, Kaštela, Zagreba, Trešnjevke, Hvara i to je to”, za RTL Danas govori učenica drugog razreda osnovne škole Kajzerica iz Zagreba.

Zajedno su Tedi i Slikovnica prošli čak deset gradova.

“Gradovi koji su su sudjelovali u našoj petoj slikovnici su Kaštel Stari, Požega, Martijanec, Stari grad, Rijeka, Fužine, Daruvar, Dubrovnik i Zagreb”, kaže Lidija Žugčić, učiteljica u OŠ Kajzerica.

A to je samo jedna od čak sedam putujućih slikovnica koje je osmislila jedna učiteljica iz Svete Nedelje. Tako su drugašići kroz zabavu naučili da primjerice Rijeka ima HNK Ivana plemenitog Zajca i da je licitarsko srce  ukras kojim se daruje ljubav.

U vrijeme kada i riječi i slike uglavnom putuju virtualnim svijetom, ova je slikovnica putovala poštom. A dogodine možda doputuje i do drugih dijelova Hrvatske. Ili svijeta!

Amela Čilić

VIŠE U VIDEOPRILOGU: