Morski pas opet snimljen ispred naše obale, stručnjaci tvrde: “Ovakav nije zamijećen 40 godina!”

Morski pas viđen kod Makarske 2019. godine

Prema procjeni stručnjaka, morski pas manji je od dva metra

Morski pas koji je prije nekoliko dana uznemirio Hrvatsku i sve koji idu put Jadrana, osobito oko Makarske, još čini se nije napustio naše vode. Naime, u četvrtak je objavljena nova snimka, a susret s morskim psom imali su turisti na brodu i to također kod Makarske.

Kao i prvi put, snimka je objavljena na stranici Cro2go. Uz potpis je objavljeno i mišljenje Davida Udovčića, stručnog suradnika na institutu za oceanografiju i ribarstvo koji smatra da se radi o moskom psu kučku.

Pas kučak (Isurus oxyrinchus) u Jadranskom moru nije zabilježen dugi period, točnije 42 godine…. Pas kučak, široko poznat pod nazivom Mako jedan je od tri predstavnika morskih pasa iz porodice Lamidae prisutnih u Jadranskom moru (uz Atlantsku psinu i Veliku bijelu psinu). Najveća publicirana dužina iznosi 445 cm. Obzirom da je dužina jedinke sa video zapisa procjenjena na manje od 200 cm moguće je da jedinka još nije dosegla spolnu zrelost. Ne postoji zapis o napadima ove vrste na ljude u Jadranskom moru a u svijetu su napadi ove vrste na ljude izuzetno rijetki (uglavnom su to napadi većih jedinki). Treba naglasiti da je Zakonom ova vrsta u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena“, smatra Udovčić.
Vijesti.hr
Foto: Screenshot Facebook Cro2Go

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari