STIŽU ZA 10 DANA

Video | Evo svih detalja oko nove osobne! Neće sadržavati i treći neutralni rod – X; Građane više brinu gužve za izradu dokumenata

Foto: Riportal/Robert Zeneral

Sadržavat će prikaz lica i dva otiska prstiju te matični broj zdravstvenog osiguranja. Vrijedit će pet godina za osobe mlađe od 70, a koštat će 100 kuna

Za 10 dana stižu nove osobne koje, kao i do sada, neće sadržavati i treći neutralni rod – X. Iako je to predložilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pozivajući se na europsku direktivu, iz MUP-a je stigla odbijenica. Objašnjavaju da u hrvatskom zakonodavstvu postoji samo muški i ženski spol. Građani su oko ideje podijeljeni, ali puno više od neutralnog spola brinu ih gužve za izradu dokumenata, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Gužve i redovi ispred MUP-a u Petrinjskoj od samog jutra. Građani svakodnevno na vrućinama čekaju svoje dokumente i po nekoliko sati. Neki su u tuđoj nevolji, vidjeli priliku da zarade:

“Baš jutros su pričali ljudi da neki dođu oko 5, 6 ujutro – stanu u red, uzmu broj i onda ga  prodaju. Do čak 300 kuna”, priča Ivan Jozić, Austrija.

Gužve su jer zbog ljetnih odmora upravni poslovi MUP-a rade skraćeno – od 7 do 14 sati, izuzev ponedjeljka. Ista slika mogla bi biti i kroz dva tjedna kada će se izdavati nove osobne. Sadržavat će prikaz lica i dva otiska prstiju te matični broj zdravstvenog osiguranja. Vrijedit će pet godina za osobe mlađe od 70, a koštat će 100 kuna, 20 manje nego dosad.

A uz muški i ženski spol na njima je trebao biti i treći neodređeni rod – X. Predložilo je to Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozivajući se na europsku direktivu iz 2019, koja kaže da svaka zemlja odlučuje hoće li na osobne staviti rod, ali ako to učini – mora sva tri.

MUP je to odbio, a ministar Radman tvrdi da se tek radilo o internoj prepisci između dva ministarstva i da hrvatski pravni poredak poznaje samo muški i ženski spol.

“Nema neutralnog spola, nego se kao podatak upisuje muški i ženski spol. To je naše zakonodavstvo i tu nas dvoje ministara imamo isti stav i vrlo sam iznenađen zapravo da se stvorila buka od ničega”, rekao je Gordan Grlić Radman (HDZ), ministar vanjskih i europskih poslova-

Razočarana je zbog toga Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba.

“U državama poput Danske, Njemačke i Nizozemske, ta treća opcija za koju se zalažemo – već postoji. I nema nikakve prepreke da se to uvede i u hrvatski sustav. Tražimo hitnu reviziju te odluke MUP-a”, kazala je Nina Čolović, članica Udruge Trans Aid.

Od neutralnog roda tako, izgleda, ništa. A kako će točno izgledati nove osobne – jasnije će biti od 2. kolovoza, donose RTL Vijesti.

Marina Brcković

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari