STIŽU ZA 10 DANA

Video | Evo svih detalja oko nove osobne! Neće sadržavati i treći neutralni rod – X; Građane više brinu gužve za izradu dokumenata

Foto: Riportal/Robert Zeneral

Sadržavat će prikaz lica i dva otiska prstiju te matični broj zdravstvenog osiguranja. Vrijedit će pet godina za osobe mlađe od 70, a koštat će 100 kuna

Za 10 dana stižu nove osobne koje, kao i do sada, neće sadržavati i treći neutralni rod – X. Iako je to predložilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pozivajući se na europsku direktivu, iz MUP-a je stigla odbijenica. Objašnjavaju da u hrvatskom zakonodavstvu postoji samo muški i ženski spol. Građani su oko ideje podijeljeni, ali puno više od neutralnog spola brinu ih gužve za izradu dokumenata, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Gužve i redovi ispred MUP-a u Petrinjskoj od samog jutra. Građani svakodnevno na vrućinama čekaju svoje dokumente i po nekoliko sati. Neki su u tuđoj nevolji, vidjeli priliku da zarade:

“Baš jutros su pričali ljudi da neki dođu oko 5, 6 ujutro – stanu u red, uzmu broj i onda ga  prodaju. Do čak 300 kuna”, priča Ivan Jozić, Austrija.

Gužve su jer zbog ljetnih odmora upravni poslovi MUP-a rade skraćeno – od 7 do 14 sati, izuzev ponedjeljka. Ista slika mogla bi biti i kroz dva tjedna kada će se izdavati nove osobne. Sadržavat će prikaz lica i dva otiska prstiju te matični broj zdravstvenog osiguranja. Vrijedit će pet godina za osobe mlađe od 70, a koštat će 100 kuna, 20 manje nego dosad.

A uz muški i ženski spol na njima je trebao biti i treći neodređeni rod – X. Predložilo je to Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozivajući se na europsku direktivu iz 2019, koja kaže da svaka zemlja odlučuje hoće li na osobne staviti rod, ali ako to učini – mora sva tri.

MUP je to odbio, a ministar Radman tvrdi da se tek radilo o internoj prepisci između dva ministarstva i da hrvatski pravni poredak poznaje samo muški i ženski spol.

“Nema neutralnog spola, nego se kao podatak upisuje muški i ženski spol. To je naše zakonodavstvo i tu nas dvoje ministara imamo isti stav i vrlo sam iznenađen zapravo da se stvorila buka od ničega”, rekao je Gordan Grlić Radman (HDZ), ministar vanjskih i europskih poslova-

Razočarana je zbog toga Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba.

“U državama poput Danske, Njemačke i Nizozemske, ta treća opcija za koju se zalažemo – već postoji. I nema nikakve prepreke da se to uvede i u hrvatski sustav. Tražimo hitnu reviziju te odluke MUP-a”, kazala je Nina Čolović, članica Udruge Trans Aid.

Od neutralnog roda tako, izgleda, ništa. A kako će točno izgledati nove osobne – jasnije će biti od 2. kolovoza, donose RTL Vijesti.

Marina Brcković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari