(VIDEO, FOTO) Jakov je već zvijezda! Tko su potencijalne prve dame koje bi se mogle ‘useliti’ na Pantovčak?

Jakov Kitarović, Kim Škoro i Sanja Musić Milanović supružnici su favorita u predsjedničkoj utrci

Nikad tjesnija borba između troje kandidata u utrci za predsjednika države! Svaki je glas bitan, što dokazuje i posljednja ekskluzivna anketa RTL-a prema kojoj su međusobno unutar statističke pogreške.

I baš zato, neki su kandidati više nego ikad prije uključili svoje bolje polovice, dok su drugi pak obitelj i supružnike ostavili daleko od medija. Koliko im to može pomoći ili odmoći? Što supružnici predsjedničkih kandidata znače u kampanji? Tražili smo baš njih za komentar – no, kampanja je pa nisu bili raspoloženi za razgovor.

Pogledajte više u Videoprilogu:

iframe frameborder=”0″ allowfullscreen=”” mozallowfullscreen=”” webkitallowfullscreen=”” width=”500″ height=”300″ src=”https://www.rtl.hr/vijesti-hr/embed/video/vijesti/predsjednicki-izbori-2019/353513/jakov-je-vec-zvijezda-tko-su-potencijalne-prve-dame-koji-bi-mogle-useliti-na-pantovcak”]

U samoj završnici kampanje Miroslav Škoro u suzama. “Najgore je bilo, u stvari, to što su mi dirnuli u suprugu. Ja sam im to oprostio, ali nikad neću zaboraviti. Moja supruga je iz Kostrene, podrijetlom iz Hreljina”, kazao je Škoro.

Kim – supruga Miroslava Škore u kampanji nije puno govorila, ali su drugi govorili o njoj. Njezino podrijetlo postala je tema frizerskih salona. Zbog srpskih krvnih zrnaca prozvala ju je frizerka Kolinde Grabar-Kitarović.

Za razliku od drugih predsjedničkih kandidata, Miroslav Škoro svoju suprugu nije toliko uključio u kampanju kao moguću prvu damu.

“Dok ja radim, netko se mora brinuti o tome da je pas sit, da su majstori stavili stiropor, da su djeca čista, da je sve ispeglano, da je netko otišao u trgovinu”, kazao je u srpnju 2018. godine Škoro.

Odgovorio je i na pitanje o tome što Kim misli o ulozi prve dame. “Ja sam uvjeren, da ni ona, ni ja, ni nitko u mojoj obitelji nije ni legao ni ustao se s mišlju da će sad na Pantovčak. Mi to radimo iz nekih drugih pobuda. Mislim da se nitko u obitelji ne veseli da bude ‘prvo ono – prvo ovo’. To nije važno”, kazao je Škoro početkom prosinca.

Profesorica Borčić s kolegicom radi istraživanje. Analizira i piše knjigu o medijskim modelima prikaza supružnika političkih čelnika u Hrvatskoj i svijetu. Kaže, dva su trenda: jedan je spektakl, a drugi tradicionalni okvir.

“Što se gospodina Škore ili gospođe Škoro tiče, bila su tek jedan ili dva medijska istupa, i to isključivo zbog nekakvog spektakla, odnosno skandala koji se htio isproducirati, ali nisu previše pozicionirani u odnosu na javnost”, kaže profesorica političke komunikacije Nikolina Borčić.

“Nije lako živjeti sa mnom'”

Prvi gospodin Hrvatske Jakov Kitarović dobio je najveći pljesak na službenom predstavljanju programa Kolinde Grabar-Kitarović. Od izbora, preko inauguracije u veljači 2015. pa sve do danas je pod povećalom javnosti. Sam je rekao kako će ga se zvati.

“Pa ‘prvi gospodin’ je sasvim u redu, sasvim je adekvatan naziv za ovu funkciju”, rekao je Jakov Kitarović u veljači 2015. godine.

U petoj godini predsjedničina mandata, Jakova Kitarovića spominjalo se, vidjelo i čulo više nego ikad. Govorio je rijetko. Unatoč tome, gdje god se pojavio dočekan je pljeskom.

“Evo dovela sam vam večeras i Jakova. Ne da se nimalo ne ljutim nego mi je drago kad kažete: ‘Jakove, izdrži!’ Nije lako živjeti sa mnom”, kazala je Grabar-Kitarović prije tjedan dana.

“Vidim da Jakov i ovdje ima veliku podršku. Isto tako, zahvaljujem vam na tome. Nije njemu lako, nije lako živjeti sa mnom”, kazala je Grabar-Kitarović u svibnju u Kanadi.

“Jakov je dio spektakla” 

Slavili su zajedno njezin pa njegov rođendan. Darovala mu je put u London. Na Facebook profilu predsjednica se pohvalila ovom fotografijom s Jakovom, za razliku od one s kraljicom Elizabetom II. na kojoj je suprug – izrezan. Najprije odličan učenik, a potom student zagrebačkog FER-a. Ne voli se izlagati javnosti, ali javnost voli njega. Itekako je poznata ona: “Jakove, izdrži!”.

“Slika supruga predsjednice je već nekako formirana. On ulazi u taj okvir spektakla. Nekako ispada da nakon prvog ili eventualno nekog drugog mandata ćemo Jakova pamtiti pod tim arhetipom žrtve i uz #JAKOVE IZDRŽI. Vidimo da je to predsjednica nekako prihvatila”, kaže Borčić.

“Sanja me trpi sve ove godine”

Nekad predsjednik Vlade, danas u utrci za predsjednika Republike. Kako tada, tako i sada, kraj Zorana Milanovića je supruga Sanja. “Tu je sa mnom i moja supruga Sanja koja me trpi sve ove godine. Ako je ona preživjela, mislim da ima itekako nade za nas. Živjela Hrvatska!”, rekao je Milanović prije tjedan dana.

Na službenoj Facebook stranici objavljuje fotografije; od potpisa podrške preko podrške kroz kampanju. Dok se samo nagađalo o njegovoj kandidaturi – nije otkrivala puno.

“Ja se bavim kampanjom ‘Živjeti zdravo’, to je dosta posla”, kazala je Sanja u lipnju, a na pitanje je li mu dala zeleno svjetlo za kandidaturu kazala je: “Mene ne mora pitati”. U srpnju je kazala da se dobro nosi sa suprugovim javnim nastupima i da je njima uvijek zadovoljna.

“Crni kruh možemo rezati na tanje šnite”

Sa stručnim timom HZJZ-a u Bruxellesu je primila nagradu za projekt “Poligon za tjelesnu aktivnost učenika”. “Zdravlje je nešto što si želimo iznad svega, zdravlje je nešto što svima svojima želimo na prvome mjestu”, kazala je Sanja Musić Milanović u lipnju 2014. godine.

Liječnic, epidemiologinja, promiče zdrav način života, ali jedna izjava ostala je zapamćena. “Kada se kaže da je crni kruh skuplji, on inicijalno jest skuplji, ali ako zanemarimo komponentu financijskog ulaganja u prehranu. Crni kruh naprosto možemo rezati na tanje šnite”, kazala je u listopadu 2014.

“Mislim da je gospodin Milanović možda propustio malo više komentirati svoj imidž kroz sliku koju je mogao prenijeti javnosti kroz suprugu, ali tu nismo dobili previše informacija”, kaže Borčić.

Hillary Clinton, Michelle Obama, Melanija Trump, Brigitte Macron – sve one su prve dame, aktivne u društvu tijekom mandata i nakon njega. Dobro su poznate i na ovaj ili onaj način ostavljaju dojam na birače. U tijesnoj bitci, bolje polovice kandidata možda mogu biti – as iz rukava.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari