NIJE SLUČAJNO ZALUTAO?

Video | General-pukovnik Ćosić o novoj fazi rata u Ukrajini, osudio banalizaciju drona u Zagrebu

Kaže kako ova letjelica nije nesofisticirana te svi koji su to rekli predsjedniku ne smiju biti savjetnici jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost

Krešimir Ćosić, umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske gostovao je u RTL-u Danas gdje je razgovarao s Andrijom Jarkom.

Što se tiče Ukrajine kaže da nakon 17 dana počinje nova faza rata.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ovisi o sposobnosti i jedne i druge strane da osigura svježe snage. To je posebno bitno za ukrajinske branitelje jer ključni faktor će biti svježe snage s obzirom na ranjene, s obzirom na glad, na prekinute linije snabdijevanja. Nadam se da su toga svjesni, da će svježe snage osigurati na vrijeme i da će biti usmjerene na usporavanje ruskih snaga”, govori.

“Jedna dobro ogranizirana proaktivna obrana treba osigurati ukrajinskim braniteljima da prežive 14 dana, a nakon toga mislim da će rat ući u drugu fazu, a to su pregovori”, dodaje.

Upitan oko letjelice koja se srušila u Zagrebu i je li se to dogodilo slučajno, govori kako ne vjeruje. “Rekao bih da ništa nije slučajno. Da je ovo ozbiljno upozorenje da može dogoditi nešto što nismo ni sanjali, nešto nemoguće. Ovaj projektil je bio nenaoružan, sreća da se nije dogodilo nešto gore. To je tehnologija ’70-ih i ’80-ih tada se ta tehnologija interkontinentalnih balističkih raketa za navigaciju prenosila u krstarećim raketama ovakvog tipa. Ovo nije nesoficisticiran sustav nego je vrhunac tehnologije i inženjerskog znanja tog vremena. Nije najmoderniji, ali funkcionira”, navodi pa oštro kritizira one koji tvrde drugačije.

“Vrlo opasno je da se marginalizira, ignorira tuđe znanje. Onaj tko je rekao predsjedniku da je ovo nesofisticirano taj ne može biti savjetnik jer svojim neznanjem i nekompetentnošću ugrožava nacionalnu sigurnost RH. Moramo biti svjesni na svim razinama, na stručnim, znanstvenim, koliko je to opasno, upozoravajuće oružje. Nemojmo preskočiti jedno pitanje, je li to imalo političkog sponzora, poruku. Krstareće rakete se ne lansiraju kao mine iz minobacača, netko je trebao dobiti upute, kuda ide i što joj je cilj. Pred nama je sad posao ozbiljnim istraživačima koji moraju rekonstruirati što je u letjelici bilo projicirano kao cilj”, navodi.

Govori i kako vjeruje da se do tih podatak može doći, a kaže da i sam poznaje tim stručnjaka s fakulteta koji, ako je dobro izabran, može raditi na tom projektu, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari