POŽAR NA ČIOVU

Video | Gori već sedam sati: Dio turista razbježao se s plaža u strahu od stihije, a brojne kuće zatrpane su pepelom

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Uzrok požara je nepoznat, čeka se izvještaj krim policije

Veliki požar već gotovo sedam sati bukti na Čiovu! Do sada je progutao 60 hektara maslinika i borove šume između Okruga Gornjeg i Okruga Donjeg.

Na terenu je stotinjak vatrogasaca, a požar su tijekom dana gasile i zračne snage, helikopter i tri kanadera. Kuće zasada nisu ugrožene ali policija je, zbog opasnosti od širenja požara i jakog dima, zatvorila dio cesta.

Dio turista razbježao se s plaža u strahu od stihije, a brojne kuće zatrpane su pepelom.

Više u VIDEOPRILOGU:

Mještani i turisti smješteni na području Okruga Donjeg tako i dalje ne mogu do svojih kuća i apartmana, a posjetitelji obližnjeg kampa su evakuirani.

“Mi se nadamo da ćemo staviti sve pod kontrolu, imamo puno snaga, međutim vremenska situacija će odrediti tijek požara, sad je dobro, što će biti… Nadamo se najboljem”, kazao je za RTL Danas Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik.

Ines iz Kaštel Sućurca je opisala kako je to doživjela:

“Bile smo na plaži na kampu… Nismo se udaljavale jer je cesta bila zatvorena.”

“Ne znamo gdje je požar pa smo samo htjeli vidjeti je li plaža otvorena ili ne. Zatvorena je pa ćemo ići na drugu plažu”, kazao je Leon iz Njemačke.

Iznajmljivač iz Okruga Donjeg Slaven Šitić kazao je pak:

“Ljudi su danas tribali ić ća u tri ure, ali ne mogu ća, a ni ja do njih… Puše maestral pa bi triba vamo ić vitar.”

Trenutno na Čiovu nema otvorenog plamena ni gustog dima, a zračne snage povukle su se s terena pa se može reći da je požar pod kontrolom.

Situaciju za RTL komentira Marin Buble, zapovjednik požarnog područja Trogir.

“Od 18 sati požar je i službeno stavljen pod kontrolu, premda je već i ranije bio pod nadzorom vatrogasaca, tako da je sada stanje dobro na terenu. Zračne snage su uvelike pomogle jer je požar bio u širenju, nošen jakim vjetrom i bez njih se ne bismo mogli nositi sa situacijom”, poručio je Buble.

Požar je u jednom trenutku odcijepio dio kuća, ali nisu bile direktno ugrožene.

“Službene evakuacije kampa i kuća nije bilo, iako neki turisti jesu samoinicijativno napuštali kamp”, rekao je Buble.

Uzrok požara je nepoznat.

“Mi se vodimo kao da je riječ o jednom velikom požaru, a što se tiče uzroka, kolege iz krim policije raditi će uviđaj pa će više informacija biti tada”, izjavio je Buble a prenose RTL Vijesti.

Dragana Eterović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari