PROGNOZA VREMENA

VRIJEME Stiglo je osvježenje nakon nepodnošljivih vrućina, ali to nije sve…!

Ilustracija (Riportal)

Na umu treba imati upozorenje DHMZ-a za nestabilnosti na kopnu, osobito popodne

Nakon gotovo nepodnošljive vrućine krajem tjedna, sa sjevera je stigao svježiji zrak. Temperature su u unutrašnjosti jučer bile ugodnije, dok s druge strane Velebita nije bilo značajnijeg predaha od vrućine. Štoviše, zapuhala je bura gotovo fenskog karaktera. Danas će na kopnu biti još malo svježije, ali i nestabilnije zbog premještanja frontalnog sustava sa sjevera. Količine koje se očekuju neće nadoknaditi manjak oborina.

U takvim će okolnostima prijepodne na moru biti sunčano i vruće. Pod Velebitom uz još jaku buru, koja će se do podneva i smiriti. Nakon još jedne ugodnije noći na kopnu, prema sredini dana povećava se vjerojatnost za lokalnu kišu ili pljuskove, većinom u istočnijim predjelima.

Više u VIDEOPRILOGU (10. 7. 2021 za 11. 7. 2021.)

U drugom dijelu dana će uz jači razvoj oblaka pljuskovi biti češći, uz grmljavinu, ali lokalnog karaktera. Veća vjerojatnost za nestabilnosti je u sjevernijim i istočnijim predjelima kopnene Hrvatske. Temperature će ići do najviše 29 °C, puhat će slab do umjeren sjeverac.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će i popodne biti nestabilno. Duž Posavine i središnje Slavonije mogući su izraženiji grmljavinski pljuskovi, koji će stići kasnije popodne i na istok. Pritom će osvježiti. Zapuhat će sjeverac, posvuda umjeren, lokalno i na udare jak.

U Dalmaciji će nedjeljno popodne biti vedro, većinom u sjevernijoj unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka i lokalne pljuskove. Maestral će na srednjem Jadranu pojačat i donijeti osvježenje vrućem danu. Prema večeri duž cijele obale okreće na umjerenu buru.

Na sjevernom Jadranu će današnje poslijepodne biti sunčano, pretežno vedro. Uz maestral i tridesetice u hladu, te more svega nekoliko stupnjeva hladnije od zraka, pravo ljetno. U gorju će popodne biti većinom sunčano, ali postoji vjerojatnost za grmljavinske pljuskove, osobito u Gorskom kotaru i sjevernijem dijelu Like. Prema večeri će bura pojačati, pod Velebitom očekujemo opet s jake udare.

Svakako imajte na umu i upozorenje DHMZ-a za nestabilnosti na kopnu, osobito popodne, a ujutro na pojačanu buru pod Velebitom.

IDUĆI TJEDAN KOPNO

Od ponedjeljka će na kopnu biti sve toplije i sparnije, u utorak će uz jugozapadnjak posvuda biti i vrlo vruće. Srijeda donosi promjenu vremena i osvježenje, ali i mogućnost za jače nestabilnosti, čini se uglavnom na zapad zemlje.

IDUĆI TJEDAN MORE

Ljetna vrućina i suša se na moru nastavlja. U srijedu su izgledni pljuskovi, ali većinom na sjevernom dijelu Jadrana. Zapuhat će do umjereno jugo. U Drugom dijelu tjedna popušta vrućina, noći će biti manje tople, a potkraj tjedna postoji i mala vjerojatnost za oborine i na jugu.

Sve u svemu, postoji signal da bi se veliki manjak oborina mogao djelomično nadoknaditi nakon sredine mjeseca, ne samo na kopnu, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari