Gubimo li mediteranski štih? Nema sušenja rublja na vidljivim mjestima, hranjenja golubova…

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Novi zakon o komunalnom gospodarstvu propisuje općenito uređenje naselja, ali ne donosi konkretne mjere

Nove komunalne mjere Grada Pule uznemirile su i stanovnike i turiste. A sve zbog usklađivanja s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu.

Grad Pula je stoga zabranio recimo sušenje rublja na vidljivim mjestima i hranjenje golubova. Stručnjaci upozoravaju kako tako gubimo ono najvrednije – naš mediteranski ugođaj.

Tradicionalnu tiramolu za godinu dana u Puli više nećete moći vidjeti. Antonija svoju drži u zatvorenom dvorištu, ali pita se što s onima koji tu mogućnost nemaju.

“Pa ako taj čovjek tu živi gdje će sušit veš? Zar ga treba u krevetu suši? U kuhinji, gdje kuha?”, pita se Antonija.

Novi zakon o komunalnom gospodarstvu propisuje općenito uređenje naselja, ali ne donosi konkretne mjere. Stoga se i turisti pitaju čemu baš ovakva odluka kada se veš suši na prozorima od Venecije do Pariza.

Radije gledamo čisti veš nego brojne derutne fasade, tvrde Puljani. Uz zabranu tiramola neće se više smjeti hraniti ni golubove ni mačke.

“Ne sviđa mi se pristup u kojemu se stvari rade zato što to turisti vole, a da nisu u skladu s navikama stanovnika Pule i regije”, smatra Dirk iz Njemačke.

Slaže se s time i sociolog Krešimir Krolo koji tvrdi kako autohtoni gradovi postaju sterilne kopije samih sebe.

“Znači ulaštena, uglađena verzija očišćena od svih nekakvih svojih, kako da kažem, životnih nesavršenosti”, smatra Krolo.

Venecija je tako potpuno izbacila kruzere, a urbana gerila u Barceloni buši gume na autobusima kako bi vlastima dala do znanja da grad nije lunapark.

“Trebali bi im ustvari dati do znanja da tu ipak postoje ljudi koji žive i koji imaju svoj nekakav specifičan ritam, svoje karakteristike znači društvene i kulturne i koji se unutar toga onda moraju uklopit”, kazao je Krolo.

Zabranjeno je i ispijanje alkohola na javnim mjestima te povlačenje turista za rukav u vlastite ugostiteljske objekte. Među mjerama koje pak nisu usvojene je ona o šetanju gradom bez majice.
Ivan Dobran

Više u VIDEOPRILOGU: