Roditelji očajni: “Drogu se danas može kupiti uz nekoliko klikova mišem!”

Pitomi pulski parkovi noći postaju okupljališta gdje se lako i jeftino mogu nabaviti speed i ecstasy

Alarmantan problem konzumacije droga i među pulskim srednjoškolcima. Pula – kao drugi hrvatski grad po broju liječenih ovisnika – suočava se s novijim, jeftinijim i sve opasnijim drogama.

Od ecstasyja, speeda i ketamina do kobnih osvježivača zraka. Policija i škole gotovo su nemoćne, a roditelji s razlogom zabrinuti. Pitomi pulski parkovi noći postaju okupljališta gdje se lako i jeftino mogu nabaviti speed i ecstasy, ali i daleko opasnije droge.

Toni Turković je počeo iz znatiželje i zaglavio dvadeset godina u ovisnosti. Iako je punih pet godina sasvim čist prijatelji na njemu i danas primjećuju posljedice.

“Pitaju me zašto mi se tako tresu ruke. I dosta se znam znojiti. I ja njima kažem uvijek da je to posljedica drogiranja i da u cijelom tom periodu tog mog 20-godišnjeg drogiranja nikad više ja neću biti ja koji sam bio nekada kad sam se bavio kao klinac sportom,” kaže Toni.

A danas kaže stižu i puno razornije droge. Danas se čak mogu nabaviti s nekoliko klikova mišem. Poput DMT-a. A koban je i osvježivač zraka.

“To su droge koje razaraju mozak. Vidio sam djecu od 19-20 godina koja pišaju u krevet, ne znaju se obući. Doslovno ih moraš učiti iznova živjeti život”, govori Toni.

Iako Pula broji gotovo 600-tinjak srednjoškolaca na edukacije o prevenciji pojavi se jedva dva-tri roditelja. Znaju to i bivši srednjoškolci.

“Mislim da znaju za to, ali da nisu baš nešto zainteresirani”, kaže Lena Orlić iz Pule.

Ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić stanje smatra uistinu alarmantnim i poziva roditelje da prestanu gurati glavu u pijesak.

“Zna se kako droga dolazi na ulice, kako se ona provodi, prodaje, kako se podmeće i tako dalje. Dakle kućni odgoj i sustav moraju zaista biti jedno u tom smislu i mi kao država moramo tome stati na kraj, a škola je jedan od tih faktora koja to može spriječiti svojim alatima.”

I najlakša droga, marihuana, danas ima deseterostruku koncentraciju THC-a u odnosu na onu koju su konzumirali hipici 60-ih godina. A nove droge koje legalno ulaze u Hrvatsku svi bi trebali daleko bolje poznavati.
Ivan Dobran

Više u VIDEOPRILOGU: