HEROJI! Upoznajte trojac koji je 17 puta oživljavao čovjeka!

Nakon niza tragedija o kojima smo izvještavali u hrvatskm zdravstvu, pogotovo kada je u pitanju Hitna služba, priča koja slijedi budi nadu

Trojac iz Hitne službe Pula krenuli su u pomoć i pokazali ljudskost, stručnost i upornost. Sedamanest puta su oživljavali 72-godišnjaka. Zahvaljujući njima, Josip se dobro oporavlja, a njegova obitelj zahvaljuje svojim herojima.

“Sedamnaest puta smo ga defibrilirali tako da je to trajalo sve skupa nekih sat vremena, taj naš transport do Pule”, ispričao nam je vozač Dario Bilić.

U tih sat vremena liječnici su preko četrdeset minuta održavali sve životne funkcije pacijenta umjetnim disanjem i masiranjem. Ovakvu intervenciju još nisu doživjeli.

“Morate biti pozitivni, a znate da je to možda to”

“Ja sam došao na intervenciju obučen u jaknu, a vratio sam se u kratkim rukavima, ove nogavice sam si zavrnuo. U cijelim kolima je bila kondenzacija, sve se slijevalo koliko smo se znojili u tim kolima”, prisjetio se medicinski tehničar Tarik Gvožđar.

Obitelj unesrećenog vozila je cijelim putem za kolima hitne pomoći.

“Mama je bila sa mnom. Morate biti pozitivni, a opet znate da je to možda to, da ga možda nikada više nećete vidjeti”, kazala je kćer unesrećenog Valnea Rudan Gashi.

No dok su stigli u bolnicu, pacijent je već bio pri svijesti.

“Pitali su ga da li se čega sjeća, rekao je da se ne sjeća ničega i da ga ništa ne boli”, rekla je doktorica Tea Crnogaj. A bolje su se osjećali i sami članovi tima.

Tim kao obitelj

“Nakon ovakvih intervencija smo svi sretni i ispunjeni, ne u tom trenutku već danima poslije”, ističe Crnogaj. Mali pulski tim za sebe tvrdi je poput obitelji. Zajedno se raduju uspjesima, a zajedno i tuguju.

“Kad ne uspije intervencija uvijek su tu neke negativne emocije i uvijek se zapitkujemo što smo mogli bolje napraviti, međutim mi smo ovdje između života i smrti i ne možemo uvijek pobijediti što god pokušali napraviti”, kazao je Tarik Gvožđar.

No ovog puta su pobijedili. Josip je preživio i trenutno je na promatranju u riječkoj bolnici, a stanje mu je stabilno.
Ivan Dobran