HGSS: ‘To je opasno mjesto na kojem je kolegica zbog hladnoće izgubila prste’

Ako stigne finalni poziv iz Poljske, dvadesetak HGSS-ovaca je spremno

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) trebala bi potkraj tjedna pomoći poljskim kolegama u spašavanju dvojice speleologa koji su od petka zarobljeni u špilji u Tatrama zbog vode koja im onemogućava izlazak.

Dvoje speleologa u Poljskoj zarobljeno na dubini od 500 metara
Dobro obučeni za ovakve krizne situacije hrvatski speleolozi spremni su za spuštanje na dubinu od 500 metara po nepristupačnom terenu.

Spašavanje dvojice speleologa koji su istraživali dosad neistraženo područje i ostali zarobljeni traje već pet dana. Ovo bi mogla biti jedna od najtežih akcija spašavanja u povijesti poljskih Tatri, planinskog vijenca na granici Slovačke i Poljske.

Do njih pokušava doći 20-ak spasilaca, a za akciju je spreman i HGSS. Dobro su obučeni i opremljeni za ovakve situacije.

”Budem li sudjelovao u akciji, bit ću u jami, a kolege će na površini koordinirati akciju. Nama speleolozima je drago pomoći kolegama, i da se nama ista stvar dogodi, voljeli bismo da i oni nama pomognu”, istaknuo je pročelnik HGSS-ove Komisije za speleospašavanje Marko Rakovac.

Spašavanje iskusnih speleologa s kojima komunikacije nema danima je zahtjevno, ali HGSS je spreman pomoći.

“Jedna naša speleologinja sudjelovala je u istraživanju te lokacije i tada joj se smrznulo nekoliko prstiju. To je jedan vrlo hladan objekt i voda je velika opasnost, što se i sada pokazalo”, kazao je HGSS-ovac Robert Erhardt.

Voda je ušla u kanal i zapriječila speleolozima izlazak iz najdublje jame u Poljskoj.

“Svaki put susrećemo se s novim preprekama. Problem nije samo voda i ronjenje, već i uzak prostor i slab protok zraka”, objasnio je Jan Krzysztof, voditelj spasilačke službe Tatre.

Daju sve od sebe, a od petka su u kontaktu s hrvatskim kolegama.

“Postoji ta opcija da se možda i ronilac pokuša provući kroz taj prolaz i dopremi hranu i digne moral tim zarobljenima. Mi imamo ronioce na toj razini da mogu odraditi tu zadaću”, istaknuo je Dinko Novosel, predsjednik Europskog speleospasilačkog udruženja. Ili će biti zaduženi – za izvlačenje unesrećenih.

U suradnji s MUP-om rješava se papirologija za njihov odlazak. ”Ravnateljstvo za civilnu zaštitu pri MUP-u trebalo bi nam omogućiti da neometano s opremom odemo do poljskih Tatri”, kazao je Erhardt.

Ako stigne finalni poziv iz Poljske, 20-ak HGSS-ovaca je spremno.
Kristina Čirjak

Više u VIDEOPRILOGU: