Nezadovoljstvo uvjetima rada prelilo je čašu: Hrvatska jesen u znaku štrajka

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Poput domino-efekta nezadovoljstvo radnim uvjetima iz zdravstva prelilo se na školstvo, policiju i vozače javnog prijevoza

Deseci tisuća nezadovoljnih djelatnika zdravstva, školstva, policije i javnog prijevoza kreću u štrajk koji bi najesen mogao paralizirati državu. Dosta im je odugovlačenja.

Sindikati nezadovoljni sastankom, kreću s pripremama za štrajk: ‘Ljudi više nemaju nadu’

”Mi smo već poduzeli aktivnosti koje prethode štrajku jer zapravo nemamo više što čekati. Vlada je iscrpila sve naše resurse koje smo imali, sve naše strpljenje. Oni nama kažu: hvala. Od hvale se ne živi”, upozorava predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić.

Nakon jučerašnjih ponovno neuspjelih pregovora s Markova trga stižu poruke o primirju. ”Ja sam siguran da ćemo naći način da se štrajk ne dogodi”, uvjeren je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, a ministar financija Zdravko Marić poručuje: ”Razgovarat ćemo i pregovarat ćemo”.

Ali i dalje nije jasno jesu li svi resorni ministri skloni istom rješenju.

”Obojica govorimo hrvatskim jezikom i mislim da se mi dobro razumijemo, kao što ste me i vi sada razumjeli”, tvrdi ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Oporba pak tvrdi da oni imaju rješenje za probleme sindikata. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručuje: ”SDP već godinu dana inzistira na planu za povećanje plaća. Dakle, imamo plan za zdravstvo, imamo plan za povećanje plaća u Hrvatskoj. Po našem planu za povećanje plaća, sve bi plaće u zdravstvu narasle između pet i 10 posto”.

MOST je podržao zahtjeve zdravstvenih djelatnika i upozorili su da u ponoć istječe rok do kada je Sabor trebao donijeti odluku o opozivu ministra Kujundžića upravo zbog loše situacije u zdravstvu.

”Mislim da je danas svima u Hrvatskoj jasno da su i saborska većina i Vlada odlučile zanemariti ustavne rokove, da su odlučile prekršiti Ustav Republike Hrvatske i da od te saborske rasprave neće biti ništa”, kazao je predsjednik MOST-a Božo Petrov.

Poput domino-efekta nezadovoljstvo radnim uvjetima iz zdravstva prelilo se i na školstvo, policiju i vozače.

”Nezadovoljni smo statusom učitelja, nastavnika, a zapravo i svih u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Upravo zato želimo promijeniti narušene odnose u plaćama u javnim službama”, istaknuo je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

”Policijska je plaća mizerna. Policajac mora biti dobro zaštićen, dobro plaćen i opremljen i država mora stajati iza njega jer ovo… nema smisla”, naglasio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Vozači javnog prijevoza prekosutra će održati prvi štrajk upozorenja.

”Svi će linijski autobusi stati na 10 minuta osim ovih koji su na autocesti ili brze linije. Stat će i prodaja karata koju vrše javnolinijske tvrtke”, objasnio je predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Traže status službene osobe zbog sve češćih napada na vozače, ali i subvenciju države za lokalne autobusne linije koje im ne donose zaradu.

”Prijevoznici su već nekoliko godina htjeli ukidati linije, ali je ipak obećano da će se u Europskoj uniji unijeti ugovori o javnim uslugama, što znači da će država osigurati financiranje za nerentabilne linije”, podsjetio je Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika.

Ukidanje linija znači da neko dijete neće moći do škole. A ako Vlada ne sasluša njihove zahtjeve – štrajkat će i prvog dana školske godine.

”Mi smo sada u situaciji da se puno toga slama na djeci. A nikakve veze nema niti s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, niti ispunjavanjem naših obveza”, tvrdi ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Dok se rješenje za sindikate čeka – zaključana vrata škole, odgođene operacije, ugrožena sigurnost građana, zatvorena vrata javnog prijevoza – sve su izglednija slika početka ove jeseni.
Irena Pirjać

Više u VIDEOPRILOGU: