HNB OBJAVIO ODLIČNU PROGNOZU: Sljedeće godine Hrvatsku očekuje izvanredan investicijski rast!

Hrvatska narodna banka promijenila je i ukupnu prognozu rasta gospodarstva prvenstveno zbog rasta osobne potrošnje i investicija

Sljedeće godine u Hrvatskoj se očekuje izvanredan investicijski rast: sa sadašnja 2,9 posto na čak 6,1 posto!

Hrvatska narodna banka promijenila je i ukupnu prognozu rasta gospodarstva prvenstveno zbog rasta osobne potrošnje i investicija! Ove godine predviđeni BDP je 2,3 posto, a sljedeće 2,5 posto.

Vidljivo je i poboljšanje u javnim financijama. Deficit bi trebao biti ispod 3 posto!

“Ako gledamo investicije vidimo da se prvenstveno uvozi kapitalna investicijska oprema, drugim riječima, vidi se da poduzetnici koji izlaze na tržište EU počinju i više ulagati buduće da izvoz kontrolirano raste”, kaže guverner Boris Vujčić.

“Mislim da je to još jedna potvrda vjerodostojnosti i utemeljenosti projekcija s kojima smo mi išli u pripremu i izradu proračuna za ovu godinu. Sigurno da i recentni makroekonomski pokazatelji ukazuju na ubrzanje dodatne gospodarske aktivnosti i s tim u vezi sigurno treba gledati pozitivno reviziju projekcija HNB-a”, poručuje ministar financija Zdravko Marić.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari