Hoće li Hrvati ići s posla ravno u grob? Pokrenut referendum za ukidanje rada do 67. godine

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Skupljanje potpisa za referendum počinje za tri tjedna

“S posla ravno u grob!” – tako sindikati vide mirovinsku reformu kojom bi i muškarci i žene u mirovinu mogli tek sa 67 godina starosti ili najmanje sa 41 godinom radnog staža.

Kažu, novca za mirovine ima, ali treba mlade ljude zadržati u državi i dati im sigurnost. Okupljeni u inicijativu pod nazivom “67 je previše”, za tri tjedna kreću u prikupljanje potpisa za referendum.

Boro i Franjo građevinski su radnici. Boro je rođen 1971. a Franjo 1963. godine. Obojica rade već od 18. godine života. Imaju skoro istu plaću. Boro ima 25 godina radnog staža, a Franjo 37.

“Imate uvijek neke bolove u leđima. Tabletama to rješavate. Injekcijama. Da bi bili što manje na bolovanju. Nisu mi upisane dvije godine koje sam radio kod čovjeka koji me nije prijavio”, kaže Boro.

Franjo u mirovinu može najkasnije sa 65 godina. Ali Boro će po novoj mirovinskoj reformi tek sa 67 godina.

“67 je previše” kažu sindikati i traže referendum.

“Želimo najprije postići to da građani mogu napraviti ono što nije htjela ova vlast za te iste građane. Želimo vratiti dob za stjecanje prava za mirovinu do 65. godine starosti”, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ministar rada Marko Pavić nekoliko je puta naglasio razloge rada do 67. godine.

Hrvati u mirovinu idu s premalo staža, prosječno 30 godina. Godišnje nam nedostaje 17 milijardi kuna za mirovine. Dužim radom bi se izjednačili iznosi mirovina raznih generacija. A problem je i što stanovništvo sve više stari, ne rađa se dovoljno djece, pa je pitanje tko će za mirovine zaraditi.

“Stanje na tržištu rada a onda i posljedično mirovniski sustav upravo je uzrok i posljedica demografskih trendova. Znači, ne možemo koristiti argument mirovinske reforme za demografsko starenje. Naprotiv”, rekao je Marin Strmota s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

S posla u grob radnici ne žele….

“Fizički još mogu izdržati malo. 3-4 godine. Do 60. godine”, priznao je Franjo.

Skupljanje potpisa za referendum počinje za tri tjedna.
Irena Pirjač

Više u VIDEOPRILOGU:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari