HR-INOVATORI IZ KUALA LUMPURA VRAĆAJU SE ZLATNI: Komunalno električno vozilo samo jedan od zanimljivih izuma

I opet su se hrvatski inovatori vratili s međunarodnog natjecanja s 12 medalja, ovaj put iz Kuala Lumpura

Iako mu se motor jedva čuje – dobar glas o jednom kamiončiću otišao je skroz do Malezije! Na izložbi inovacija u Kuala Lumpuru osvojio je zlatno odličje!

“To je malo komunalno električno vozilo, naglašavam električno, nosivosti do jedne tone koje se služi u opskrbi gradova bilo čime, oćemo li opskrba dućana, oćemo li odvoz nekakvog komunalnog otpada”, izjavio je Vjekoslav Majetić, vlasnik DOK-ING-a.

DO-KING-ov Tom Tom može potegnuti i do 60 kilometara na sat, s jednim punjenjem može proći i do 150 kilometara, ono što je najzanimljivije, može se potpuno prilagoditi zahtjevima kupaca!

Hrvatski je proizvod osmišljen za dalmatinske gradove s planiranom cijenom od 20-ak tisuća eura.

“Prvih 10 komada će biti gotovo do proljeća, a dalje ćemo vidjeti kako će tržište reagirati na ovaj novi proizvod, po ovome što sad vidimo ja sam prilično zadovoljan”, dodaje Majetić.

Azijskim zlatom okitila se i ova ekipa. Čak tri nagrade osvojio je CITUS-ov Body Measure, inovacija koja bi, kažu – trebala značajno unaprijediti digitalno mjerenje tijela! Primjena je raznovrsna…

“Od zdravstva i sporta, kao što je očigledno ali isto tako i ergonomija. Na primjer dobili smo zahtjev jedan za mjerenje čitave populacije djece u Rumunjskoj gdje bi trebalo izmjeriti osnovnoškolce od prvog do osmog razreda. Ovdje naš proizvod uz to što naravno mjeri digitalno tijelo bilježi i spol i dobnu grupu”, kazao je Tomislav Bronzin, direktor CITUS-a.

Treće inovacijsko zlato u Hrvatsku je donijela magistrica farmacije Mirjana Brlečić. Zaradila ga je Nikel Prive kozmetičkom linijom – eliksirom, serumom i kremom. 50 militara ovog ekskluzivnog proizvoda stajat će oko 1300 kuna.

“U sebi sadrži djelatne komponente poput snježne alge, vode ledenjaka koja se spušta s 4000 metara nadmorske visine, i na sebe veže minerale i elemente u tragovima. Na kraju tu je jedan peptid koji imitira djelovanje rojalaktina iz matične mliječi. Na kraju rezultat sjajna koža, odgođeno kronološko starenje”, rekla nam je Mirjana Brlečić, kreatorica linije Nikel.

Nastup hrvatskih poduzetnika organizirala su gospodarska komora i zagrebački savez inovatora! Konkurencija je bila ogromna.

“470 izložaka, 220 nagrada, ponavljam Hrvatska 7 izložaka – 12 nagrada i niz uspješnih poslovnih kontakata”, izjavio je Neven Marković, tajnik Saveza inovatora Zagreba.

… i još jedan dokaz da su hrvatske inovacije svjetske kvalitete.
Josip Antolić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari